Toto sa stáva jednej zo štyroch žien. Kedy treba spozornieť a koho to najviac postihuje?

Stáva sa vám, že vám začne srdce bez príčiny biť ako splašený kôň? Je to nebezpečné?Povedal vám váš lekár, že rýchlo bijúce srdce je len stres? Podľa najnovšej štúdie, ktorej výsledky boli publikované v časopise Journal of American Heart Association takéto príhody zažíva 1 zo 4 žien po menopauze.

10.09.2023 06:00
bolesť srdca Foto:
Ilustračné foto.
debata

Fibrilácia predsiení je porucha srdcového rytmu, pri ktorej elektrický signál v srdci nevzniká a nešíri sa prirodzenou cestou. Predsiene sa nekoordinovane sťahujú vysokou rýchlosťou a výsledkom je chvenie svaloviny miesto riadneho koordinovaného sťa­hu.

Fibrilácia predsiení môže prebiehať v záchvatoch, ktoré trvajú niekoľko sekúnd až minútu a potom sa vrátiť do normálu. Môže ale trvať aj dlhšie a striedať sa s obdobiami, keď je rytmus normálny.

Vedci už dlho skúmajú spojenie medzi srdcom a mozgom. Teraz zistili, že za fibriláciu predsiení u žien po menopauze, ktoré sa často môžu pochváliť dokonalým fyzickým zdravím, sú zodpovedné dva hlavné faktory: stresujúce životné udalosti a zlý spánok.

Nepravidelný, chvejúci sa alebo často veľmi rýchly srdcový rytmus môže byť spojený aj s točením sa hlavy alebo dýchavičnosťou. Tento stav nie je život ohrozujúci, ale môže zvýšiť riziko vzniku krvných zrazenín, mŕtvice alebo vyčerpania srdca, ktoré vedie k jeho zlyhaniu. A to už stojí za to, aby ste navštívili odborníka.

Na čo však už vedci niekoľko rokov upozorňujú je spojenie, ktoré existuje medzi srdcom a mozgom. A ak budete chcieť vyriešiť problémy so svojim „splašeným“ tepom, budete musieť navštíviť nielen kardiológa, ale aj iných špecialistov, ktorí vám pomôžu vysporiadať sa so stresom, obťažujúcimi myšlienkami a premietaním o minulosti a zlepšiť spánok.

debata chyba
Viac na túto tému: #srdce #menopauza #ženské zdravie