Ste unavení, podráždení, máte chuť na sladkosti a kofeínové nápoje? Vaše telo si niečo pýta

Všetky tieto príznaky ukazujú na to, že vám chýba dostatok spánku. Ako tento deficit môžete dohnať? Ak vám pripadá logické, stratený čas v posteli preležať počas víkendu, odborníci varujú, že sa tak budete cítiť ešte unavenejší. Pozrite si sedem zdravých návykov pre lepší spánok.

11.09.2023 06:30
žena, únava, stres, frustrácia Foto:
Ilustračné foto.
debata

Väčšina ľudí potrebuje v priemere osem hodín nočného spánku, ale za zdravý rozsah sa u dospelých považuje od šesť do desať a pol hodiny. Povaľovaním sa v sobotu a nedeľu nevykompenzujete spánkový dlh, ktorý ste si nahromadili počas pracovného týždňa. Ani desaťhodinový spánok (ak ste zvyknutí spávať menej) nedokáže vrátiť vašim kognitívnym schopnostiam pôvodnú rýchlosť. Navyše si biorytmus môžete ešte viac rozladiť.

Ak budete vstávať až na obed, nevystavíte sa rannému svetlu, ktoré vám pomôže nielen so vstávaním, ale prinúti vás po dlhom dni ísť do postele večer o niečo skôr. Takto si môžete svoj režim ešte posunúť a vo výsledku budete neskoro vstávať a neskoro pôjdete do postele. V pondelok tak do práce nastúpite zasa unavení.

Rozhodli ste sa to vyriešiť poobedným šlofíkom? Aj s tým opatrne. Dokonca aj 30-minútové zdriemnutie počas dňa vás môže pripraviť o časť kvalitného nočného spánku. Aké je teda najlepšie riešenie? Profesor Russell Foster z Oxfordskej univerzity, ktorý študuje spánok, pre MailOnline povedal, že namiesto vylihovania v perinách až do obeda, je lepšie ísť večer do postele skôr.

Ak ste unavení, všetko vás irituje, máte chuť na sladkosti a kofeínové nápoje, alebo impulzívne nakupujete, potrebujete viac spánku.

7 zdravých návykov pre lepší spánok

  1. Vstávajte každý deň v rovnakom čase.
  2. Hýbte sa. Cvičenie je dobré pre fyzické zdravie a sviežu myseľ. Vyhnite sa však intenzívnemu cvičeniu pred spaním.
  3. Choďte spať vtedy, keď sa cítite unavení.
  4. Tmavé, tiché a chladné prostredie vo všeobecnosti uľahčuje zaspávanie a spánok.
  5. Ak zistíte, že nemôžete zaspať, vstaňte a pokúste sa relaxovať. Do postele sa vráťte až vtedy, keď sa budete cítiť trochu ospalo.
  6. Ak nemôžete zaspať kvôli starostiam, skúste si ich pred spaním zapísať, aby ste na ne prestali myslieť.
  7. Alkohol a kofeín vám môžu zabrániť, aby ste upadli do hlbokého spánku, ktorý vaše telo potrebuje.
debata chyba
Viac na túto tému: #kofeín #spánok #návyk