Dajte si na ňu pozor! Táto na prvý pohľad neškodná látka, ktorú bežne konzumujete, spôsobuje smrteľnú chorobu

Poriadne si prečítajte zloženie potravín, ktoré kupujete. Ak sa v nich nachádza kukuričný sirup, nemilosrdne ich vyhoďte z košíka. Podľa štúdie v The American Journal of Clinical Nutrition by práve fruktóza mohla stáť za abnormálnou akumuláciou proteínov v mozgu, ktoré erodujú pamäť a spomaľujú kognitívne funkcie. Inak povedané, práve vysoká spotreba fruktózy by mohla byť hlavnou príčinou Alzheimerovej choroby.

12.09.2023 06:00
shutterstock 2126106815.jpg NOVY
Za Alzheimerovou chorobou by mohla byť na prvý pohľad neškodná látka - ovocný cukor.
debata (11)

Fruktóza je jednoduchý ovocný cukor, ktorý sa prirodzene nachádza v ovocí a zelenine. Vyskytuje sa v nich spolu s inými zlúčeninami (ako je napríklad vláknina), preto sa nedokáže super rýchlo vstrebávať ako fruktóza v synteticko-priemyselnej koncentrovanej podobe, ktorá býva na obaloch uvedená aj ako glukózovo-fruktózový sirup alebo kukuričný sirup. Tá sa pridáva takmer do všetkých spracovaných potravín a nápojov.

Fruktóza sa dokáže metabolizovať výhradne v pečeni a premieňa sa na tuk, ktorý sa uloží rovno v tomto orgáne alebo na inom mieste v tele – napríklad ako pneumatika na bruchu. Nemýľte si fruktózu s glukózou, s jednoduchým hroznovým cukrom, ktorý je rýchlo-využiteľným zdrojom energie aj pre náš mozog, a na energiu ho dokáže premeniť skoro každá bunka v našom tele.

Fruktóza nám v dávnych dobách pomáhala šetriť energiu, keď bolo málo jedla. Spúšťala nervovú reakciu, ktorá nás viedla k sústredenému hľadaniu potravy a vody, spomaľovala metabolizmus a ukladala tuk a glykogén. Znižovala citlivosť na inzulín, aby pomohla ušetriť glukózu pre mozog, pre ktorý je takmer jediným zdrojom energie.

Predstavte si to takto: Fruktóza funguje ako štartovací výstrel – jediné, na čo sa mozog sústredí, je hľadanie potravy (a vy vyrážate do chladničky plnej dobrôt) a to tak, že zníži prietok krvi do mozgovej kôry, hypokampu a talamu (takže myslíte len na jedno, prestávate sa ovládať a jete piate cez deviate) a zvýši prietok krvi do časti mozgu, v ktorej si spájame jedlo s odmenou (cukor, tuk, slané, sladké chute nám spôsobia dočasnú extázu). A tak sa to zasa všetko zopakuje (aj keď si poviete, že už nikdy!).

Takéto chronické zníženie mozgového metabolizmu pomocou opakujúceho sa metabolizmu fruktózy vedie k postupnej atrofii mozgu a strate neurónov so všetkými príznakmi Alzheimerovej choroby. Zatiaľ je to všetko len teória. Aby to vedci potvrdili, potrebujú viac laboratórnych údajov, medzi tým však už dávajú hlavy dokopy, aby zistili, ako by sa dal metabolizmus fruktózy zablokovať a týmto spôsobom Alzheimerovej chorobe predchádzať, zvládať ju alebo dokonca liečiť, píše sa na Psychiatrist.com

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #mozog #Alzheimerova choroba #cukor