Týchto 10 potravín vám pomôže znížiť hladinu cholesterolu

Na srdcovocievne ochorenia zomiera na Slovensku takmer polovica ľudí. Hlavný vinník? Cholesterol. Usadí sa na stenách tepien a zníži ich priechodnosť. Na mieste je teda otázka: Viete, aké máte hodnoty cholesterolu? Možno je najvyšší čas, aby ste s tým niečo urobili!

14.09.2023 06:00
shutterstock 2052200474.jpg NOvy1 Foto:
Bez úpravy jedálneho lístka a životného štýlu to nepôjde.
debata

Vysoká hladina cholesterolu je príčinou aterosklerózy, čiže kôrnatenia tepien, čo vedie k vážnym zdravotným komplikáciám, ako je srdcový infarkt, cievna mozgová príhoda, nedokrvenie dolných končatín, postihnutie obličiek, dokonca poruchy erekcie u mužov.

Cholesterol je tuková látka, ktorá sa nachádza jednak v krvi a zároveň je súčasťou prakticky každej bunky v organizme. Bez cholesterolu nemôže naše telo fungovať – potrebujeme ho na tvorbu žlčových kyselín nevyhnutných pre vstrebávanie tukov v čreve a aj vitamínu D. Cholesterol je tuk, takže nie je rozpustný v krvi. Medzi bunkami ho prenášajú špeciálne bielkovinové nosiče nazývané lipoproteíny. Existujú dva hlavné druhy lipoproteínov – dobrý HDL a zlý LDL. V skutočnosti je teda iba jeden cholesterol, len v krvi cirkuluje vo väzbe na rôzne bielkoviny.

Lekár odhadne riziko

V prvom rade by ste mali vedieť, akú máte hladina cholesterolu v krvi, podľa toho budete vedieť (váš lekár vám to povie), na čom ste. „Pri vyšetrení lipidogramu sa zisťuje hodnota LDL a HDL cholesterolu, celkový cholesterol, triglyceridy, a aspoň jedenkrát v dospelosti aj hladina Lipoproteínu p (a). Základné parametre lipidového profilu určí všeobecný lekár pri preventívnej prehliadke. Následne je nutné správne určiť vaše kardiovaskulárne riziko s použitím tabuliek SCORE, prípadne s využitím konceptu vaskulárneho veku,“ hovorí kardiologička Jana Kovačková z Ambulancie preventívnej kardiológie NÚSCH. Vaskulárny vek je reálny vek vašich ciev, ktorý sa nemusí nutne zhodovať s vekom, ktorý máte uvedený v dokladoch. Podľa výsledkov lekár určí, na akú hodnotu cholesterolu sa budete musieť dostať a aj to, ako rýchlo by sa to malo udiať. Poradí vám vhodný liečebný plán a dôležité zmeny životného štýlu.

Nechajte si poradiť

Vždy sa zverte do rúk odborníkov, samoliečba môže byť nebezpečná. Zanedbanie zdravotných problémov alebo zle odhadnutie symptómov môže mať vážne následky – hoci si poviete, že ide „len“ o cholesterol a trochu cesnaku to spraví! Prídete o čas, čo môže viesť k zhoršeniu stavu a ku komplikáciám.

Tu je zatiaľ 10 potravín, ktoré vám pri liečbe cholesterolu schvália aj odborníci

  1. Ovsené vločky: obsahujú vlákninu beta – glukán, ktorá môže pomôcť znížiť hladinu zlého LDL cholesterolu.
  2. Orechy: vhodné sú najmä vlašské orechy, mandle a lieskové orechy, pretože obsahujú zdravé tuky a vlákninu, ktoré prispievajú k zníženiu cholesterolu.
  3. Červený ryžový extrakt: obsahuje látku monakolín K, ktorá sa prirodzene vyskytuje v Číne a môže podporiť zníženie hladiny cholesterolu.
  4. Cesnak: obsahuje allicín, čo je látka, ktorá môže pomôcť znížiť hladinu LDL cholesterolu.
  5. Artičoky: obsahujú vlákninu, ktorá môže podporiť zníženie hladiny cholesterolu v krvi.
  6. Kurkuma: obsahuje kurkumín, ktorý má antioxidačné vlastnosti a môže pomôcť pri regulácií hladiny cholesterolu.
  7. Chia semienka: sú bohaté na vlákninu a omega 3 mastné kyseliny, ktoré môžu pomôcť znížiť hladinu LDL cholesterolu.
  8. Zelený čaj: obsahuje katechíny, čo sú antioxidanty, ktoré môžu pomôcť pri znížení hladiny cholesterolu.
  9. Červená repa: obsahuje betalainy a vlákninu, ktoré môžu podporiť zdravú hladinu cholesterolu.
  10. Slnečnicové semienka: obsahujú zdravé tuky, vlákninu a vitamín E, ktoré môžu pomôcť pri kontrole cholesterolu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny #cholesterol #jedálny lístok