Pri liečbe tohto ochorenia ide doslova o minúty. Vzniká aj v spánku a následky môžu byť fatálne

Cievna mozgová príhoda je tretia najčastejšia príčina smrti po kardiálnych a nádorových ochoreniach a len 10% pacientov, ktorí ju prežijú, ostane bez následkov alebo len s minimálnymi následkami. Každá siedma „porážka“ pri tom vzniká v spánku a následky si ľudia všimnú až po zobudení.

15.09.2023 06:00
shutterstock 2122756115.jpg NN Foto:
Nepodceňujte príznaky, aj keď sa vám zdajú na prvý pohľad banálne a privolajte si pomoc.
debata (2)

Pri cievnej mozgovej príhode, ľudovo mŕtvici alebo porážke, ide doslova o minúty. Liečba závisí od toho, koľko času uplynie od prvých príznakov. Najväčšiu šancu na záchranu poškodeného mozgového tkaniva máte vtedy, keď sa začnete liečiť do 3 hodín od vzniku mozgovej príhody. Ak prídete do nemocnice po 6 až 12 hodinách, tkanivo už môže byť čiastočne alebo úplne a trvalo poškodené a liečia sa už len sprievodné komplikácie.

Pri podozrení na cievnu mozgovú príhodu preto nejazdite do nemocnice autom ani sa nenechajte nikým odviezť. Zavolajte sanitku, aby zdravotnícky personál mohol začať so záchrannou liečbou už cestou na pohotovosť. Počas mozgovej príhody sa počíta každá minúta.

Rozpoznať príznaky vám pomôže BEFAST test

B – Balance/Rovnováha: Trpí osoba bolesťami hlavy, závratmi a nedokáže udržať stabilitu?

E- Eyes/Oči: Sťažuje sa na rozmazané alebo dvojité videnie?

F – Face/Tvár: Požiadajte ju, aby sa usmiala. Ovísa jej ústny kútik?

A – Arms/Ruky: Požiadajte ju, aby zdvihla obidve ruky. Klesá jedna ruka nadol? Pociťuje jednostrannú slabosť končatín?

S – Speech/Reč: Požiadajte postihnutú osobu, aby zopakovala jednoduchú frázu. Pozorujete ťažkosti s rečou? Je reč nejasná alebo zvláštna?

T – Time/Čas: Ak spozorujete niektorý z týchto príznakov, okamžite volajte rýchlu zdravotnícku pomoc.

Mŕtvici môže predchádzať aj varovanie v podobe minimŕtvice

Cievna mozgová príhoda má svoje typické príznaky, ktoré by sme nemali ignorovať. Môžu sa zdať na pohľad banálne. Ak vám napríklad zoslabne ruka alebo z nej vypadne šálka a o niekoľko minút je všetko v poriadku, spozornite. Rovnako aj vtedy, keď vás prudko rozbolí hlava, máte nevoľnosť alebo závrat, či problémy s koordináciou pohybov, dvojité videnie.

V prípade minimŕtvice môže ísť o prechodné nedokrvenie mozgu spôsobené upchatím tepny krvnou zrazeninou najčastejšie v mieste zúženia, ktoré spôsobili tukové usadeniny. K takejto ateroskleróze. K tej sa najčastejšie „dopracujete“ nesprávnou životosprávou.

Minimŕtvica zvyčajne trvá menej ako hodinu alebo do 24 hodín. V tomto prípade niečo nedošlo k trvalému poškodeniu, teda odumretiu nervových buniek v mieste nedokrvenia. Mali by ste skutočne spozornieť, pretože minimŕtvica zvyčajne predchádza mŕtvici.

„Rozhodujúca okamžitá liečba minimalizuje poškodenie mozgu. Zotavenie závisí od toho, ako dobre prevezmú zdravé oblasti mozgu úlohy, ktoré plnilo poškodené mozgové tkanivo. Do určitej miery, najmä u detí a mladých dospelých, je zotavenie možné vďaka schopnosti mozgu kompenzovať poškodenie v jednej oblasti intenzívnejšou prácou v inej oblasti. Môže sa napríklad spoliehať na alternatívne dráhy pre niektoré funkcie alebo „prepájať“ okolie poškodeného miesta. V niektorých prípadoch môžu mozgu pomôcť obnoviť funkciu aj rehabilitačné techniky.“ hovorí MUDr. Marek Krivošík, primár a zástupca prednostu II. Neurologickej kliniky LF UK a UNB.

Hlavné príčiny cievnych mozgových príhod

1. Vysoký krvný tlak (hypertenzia): Vedie k oslabeniu stien ciev a zvyšuje riziko krvácania.

2. Srdcové ochorenia: Srdcová arytmia alebo fibrilácia môžu spôsobiť vznik krvných zrazenín v srdci.

3. Ateroskleróza: Otváranie plakov na stenách ciev môže spôsobiť špirály.

4. Diabetes mellitus: Vyššie riziko vzniku aterosklerózy a poškodenia ciev.

5. Fajčenie a nadmerná konzumácia alkoholu: Tieto zlozvyky poškodzujú cievy.

6. Fyzická nečinnosť a obezita: Zvyšujú riziko vysokého krvného tlaku a iných rizikových faktorov.

7. Genetické faktory a rodinná anamnéza: Niektoré genetické predispozície môžu zvýšiť náchylnosť k cievnej mozgovej frekvencií.

8. Vysoká hladina cholesterolu v krvi.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #mozog #prevencia #cievna mozgová príhoda