Bývate po jedle unavení? Môže byť za tým cukrovka? Pozrite si 9 chýb, ktoré možno robíte

Po náročnom dopoludní sa dobrý obed javí ako zaslúžená odmena. Ale prečo sa vám z jedla, o ktorom ste si mysleli, že vám dodá energiu, drieme v práci za stolom? Tu je 9 faktorov, ktoré potravinovú kómu zhoršujú a spôsobujú, že zvyšok pracovného dňa budete v práci nepoužiteľní.

16.09.2023 06:00
shutterstock 1990117028.jpg PP Foto:
Cítite sa po jedle vyčerpaní? Zvážte aj prípadný zdravotný problém.
debata

Pocit únavy po obede alebo všeobecne po jedle sa nazýva postprandiálna somnolencia – hovorovo potravinová kóma. Tento jav je čiastočne spôsobený našou fyziológiou. Podľa Clevelandskej kliniky môže telo po jedle produkovať viac serotonínu, ktorý reguluje spánok a náladu, a to najmä vtedy, ak jedlo obsahovalo veľa esenciálnej aminokyseliny tryptofánu, ktorá sa nachádza v bielkovinách, ako je kuracie mäso, syr a ryby. Môžu však existovať aj ďalšie faktory, ktoré túto prirodzenú reakciu zhoršujú a spôsobujú, že zvyšok pracovného dňa budete bojovať sami so sebou.

1. Ťažké jedlá

Častou príčinou, prečo po zvyšok pracovného dňa musíme bojovať sami so sebou, aby sme po obede nezaspali, je konzumácia ťažkých jedál. Tuky sú najťažšie stráviteľnou živinou, pretože ich molekuly sú oveľa väčšie ako molekuly bielkovín alebo sacharidov. Pizza alebo vyprážané jedlá vás poobede doslova zložia na lopatky.

2. Pridaný cukor

Rovnaký účinok môžu mať aj jedlá s vysokým obsahom pridaného cukru alebo rafinovaných či vysoko spracovaných sacharidov môžu mať rovnaký účinok, pretože telo ich metabolizuje ťažšie v porovnaní s cukrom alebo sacharidmi v prírodných alebo minimálne spracovaných potravinách.

3. Jete veľa

Bez ohľadu na to, čo zjete, či už sú to sacharidy, tuky alebo bielkoviny, ak zjete oveľa viac, než na čo je vaše telo uspôsobené, vaše telo strávi dlhý čas trávením.

4. Nesústredíte sa na jedlo

Za prejedaním môže byť pokojne aj multitasking. Keď sa hráte s mobilom v ruke, môžete byť natoľko rozptýlení, že nepostrehnete, že už máte dosť.

5. Vynechávate raňajky

Ak prvé jedlo vynecháte, môže to viesť k prejedaniu neskôr počas dňa. Donúti vás k tomu nadmerný hlad, ktorý sťažuje kontrolu chuti do jedla.

6. Jete pri práci

Ak nemôžete odísť od toho, čo práve robíte, podľa odborníkov vám pomôže, ak si na jedlo vyhradíte čo i len päť minút.

7. Jete veľa cukru

Ak váš obed pozostáva prevažne zo sacharidov a potom ho spláchnete kolou alebo si dáte dezert, hladina cukru a inzulínu v krvi sa môže rýchlo zvýšiť. Rovnako rýchlo však klesne pod úroveň pred obedom, a to môže mať popoludní za počítačom priam „devastačné“ následky.

8. Máte zlý spánok

Spánok reguluje aj hormóny tráviaceho traktu. Ak ste nevyspatí, telo potlačí hormón leptín, ktorý signalizuje som sýty a viac nepotrebujem, alebo zvýši hladinu grelínu, hormónu, ktorý prikazuje nakŕm ma. Únava môže negatívne ovplyvniť aj rozhodovacie schopnosti, reguláciu emócií a oblasť mozgu, ktorá reguluje príjem potravy, čo sťažuje odolávaniu chuti na všelijaké dobroty.

9. Problematická hladina cukru v krvi

Únava po jedle však môže niekedy signalizovať aj vážnejší problém. Môžete mať diabetes alebo prediabetes a zatiaľ o tom neviete. Ak nedokážete správne metabolizovať sacharidy, a preto máte v krvi vysoké množstvo inzulínu, môže sa to odraziť na zníženej úrovni energie. Ak sa pravidelne cítite ospalí po jedle aj po úprave stravy, požiadajte lekára (ale je to možné aj v niektorých lekárňach) o vykonanie testu na glykovaný hemoglobín. Dá sa z neho vyčítať hladina cukru v krvi za posledných 6 až 10 týždňov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #únava #cukrovka #potravinová kóma