Tri veci, ktoré zaručene fungujú na bolesť kĺbov. Vyskúšajte ich, uľaví sa vám

Celé roky sa vedú diskusie na tému, či existuje súvislosť medzi zmenou počasia a bolesťou pri artróze. Alebo sa to všetko deje len v našich predstavách? Že by si „rosničky“ s boľavými kĺbmi túto superschopnosť len nahovárali?

19.09.2023 15:00
bolesť kĺbov šliach, zdravotné komplikácie,... Foto:
Ilustračné foto.
debata

Bolesť kĺbov v skutočnosti nespôsobuje predzvesť dažďu, ale zmena barometrického tlaku, ktorá ju sprevádza. Barometrický tlak je sila, ktorou na nás pôsobí okolitý vzduch. Ako tlak vzduchu klesá, tkanivá a tekutiny v kĺboch sa rozťahujú a toto mierne opuchnutie podráždi nervové zakončenia. Zmeny tlaku vzduchu zaregistruje aj naše vnútorné ucho a upozorní mozog. Ten vyšle signál na uvoľnenie neurotransmiterov, vďaka ktorým sú nervové vlákna citlivejšie na bolesť.

Intenzita bolesti záleží aj od rýchlosti, akou sa barometrický tlak mení. Náhla zmena pred búrkou spôsobuje výraznejšie bolesti než jeho pomalý vzostup. Príznaky môže zhoršiť aj chladné počasie, ktoré zužuje cievy a znižuje prietok krvi, čo spôsobuje stuhnutosť.

„Na bolesti kĺbov sú citlivejší najmä ľudia s artritídou, ale aj tí, ktorí v minulosti prekonali operáciu kĺbov alebo úraz, v ich tele prebieha zápal, majú poškodené kĺby alebo zjazvené tkanivo,“ hovorí špecialistka na muskuloskeletálnu medicínu Mandy Armitageová.

3 kroky

Hoci na bolesť spôsobenú počasím neexistuje liek, existujú 3 jednoduché kroky, ktoré môžete urobiť, aby ste zmiernili svoje ťažkosti.

1. Zastavte opuchy

Naučte sa nosiť kompresné pančuchy alebo ortézu, pomôžu vám znížiť opuchy pri zmene počasia a poskytnú oporu „Základom väčšiny foriem bolesti kĺbov je zápal,“ vysvetľuje doktorka Mandy Armitageová. Môžete sa poradiť so svojim lekárom, ktorý vám odporučí voľnopredajný protizápalový liek alebo doplnky stravy – napríklad rybí olej. Niekomu pomáhajú aj teplé obklady, inému zasa ľad.

2. Zostaňte aktívni

Znie to protichodne, ale pohyb vám pomôže. „Ak vidíte v predpovedi počasia dážď, v rámci preventívnych opatrení sa vyberte na prechádzku,“ radí lekárka. Môžete si v interiéri napríklad zacvičiť jogu. Keď sa vám podarí rozhýbať synoviálnu tekutinu v kĺboch, pomôže vám to znížiť stuhnutosť a bolesť. Dávajte si však pozor, aby ste to neprehnali, inak si opuch môžete ešte zhoršiť.

3. Zahrejte sa

Síce nám zatiaľ praje teplá jeseň, ale o niekoľko týždňov môže byť všetko inak. Ak si chcete uľaviť od bolesti kĺbov, pomôže vám teplo doma aj v aute, ktoré si radšej pred jazdou vykúrte.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kĺby #artróza #zmena počasia