Začína chrípková sezóna. Čo je dobré preventívne užívať, ktoré lieky mať doma a treba sa dať vopred zaočkovať?

Začiatok jesene a nástup detí do škôl prináša začiatok chrípkovej sezóny. Ktoré vitamíny je dobré v tomto období užívať, ktoré lieky je vhodné mať preventívne doma pre deti a dospelých a treba sa dať vopred zaočkovať? Odpovede pripravila Mgr. Mária Šajdíková.

28.09.2023 00:00
Unipharma, pr, nepouzivat
Mgr. Mária Šajdíková, PLUS LEKÁRNE M-pharm a Nádej v Borskom Mikuláši

Chrípka je vysoko nákazlivé ochorenie dýchacích ciest spôsobené vírusom, ktorý sa šíri kvapôčkovou infekciou. Rozhodujúcim faktorom životnosti vírusu je vonkajšia teplota. Čím je teplota nižšia, tým si vírus dlhšie zachováva infekčnosť – niekoľko hodín, dokonca aj dní. Hlavnými prejavmi chrípky sú horúčka, zimnica, bolesti hlavy i celého tela, bolesti svalov, bolesti hrdla, kašeľ. Keďže chrípka je vírusové ochorenie, podávanie antibiotík je neúčinné! Antibiotiká sú podávané v prípade, kedy vírusová infekcia prechádza do bakteriálnej. Sú to komplikované prípady chrípky spojené napríklad so zápalom priedušiek, či pľúc. Nekomplikovaný priebeh chrípky zvyčajne odznie do týždňa. Potrebná je izolácia pacienta, adekvátna liečba, dostatok tekutín a vitamínov, a taktiež pokoj na lôžku.

Pripravte sa vopred

Chrípka postihuje veľkú časť populácie a je dobré sa na ňu včas pripraviť. Najviac postihuje deti, ktoré ešte nemajú dostatočne vyvinutý imunitný systém, ľudí s oslabenou imunitou a starších ľudí, u ktorých je ochorenie obzvlášť nebezpečné, keďže sa u týchto pacientov stretávame s komorbiditou, čiže trpia viacerými ochoreniami súčasne. Ide hlavne o pacientov trpiacich kardiovaskulárnymi, pľúcnymi ochoreniami, o diabetikov, tehotné ženy či onkologických pacientov. Veľmi rizikovou skupinou sú aj zdravotnícki pracovníci.

Predchádzať ochoreniu môžeme aj sami. Je dobré posilniť imunitný systém užívaním vitamínov, správnou voľbou obliekania, či nosením ochranných prostriedkov na tvári, hlavne na miestach zvýšeného pohybu ľudí, či už v dopravných prostriedkoch hromadnej dopravy, v nákupných centrách, ale i v lekárňach a ambulanciách, kde je riziko výskytu vírusu najvyššie.

Denné užívanie vitamínu C má svoje opodstatnenie v prevencii aj podpore liečby pri chrípke či prechladnutí. Dodá potrebnú energiu a človek sa cíti viac vitálny. Denná dávka vitamínu C je 100 – 120 mg, v prípade fajčiarov, tehotných žien a športovcov je denná dávka vitamínu C vyššia. U detí je denná dávka vitamínu okolo 60 mg, v čase akútnej infekcie je dávka vyššia.

Veľmi dobrou voľbou je užívanie doplnkov, ktoré obsahujú koreň rastliny Echinacea angustifolia. Je jedinečnou zásobárňou účinných látok na podporu imunitného systému – znásobuje počet bielych krviniek, ktoré zodpovedajú za obranu imunitného systému.

Dobrú imunitnú odpoveď zabezpečujú aj produkty s obsahom betaglukánov, pri pravidelnom užívaní zabezpečujú ľahšie a nekomplikované priebehy chrípok.

Vitamín D má v prevencii chrípky taktiež nezastupiteľné miesto. Štúdie preukázali, že ľudia s nedostatočným množstvom vitamínu D majú o 1 – 2 epizódy chrípok a prechladnutí viac ako ľudia s dostatočným množstvom vitamínu. Denná dávka vitamínu D je u dospelého človeka 2000 IU, v prípade ochorenia je dávka vitamínu niekoľkonásobne vyššia na zabezpečenie správnej imunitnej reakcie, no je potrebná kontrola hodnôt vitamínu v krvi, keďže vitamín D sa ukladá v tukoch, a preto sa ním dá aj predávkovať. U detí je odporúčaná denná dávka vitamínu 400 – 800 IU.

Vitamíny skupiny B napomáhajú zvládať stres, dopĺňať energiu a podporujú imunitný systém.

Popredné miesto v prevencii chrípok a nachladnutí má zinok. Zinok je stopový prvok, ktorý ma svoje opodstatnenie v podpore imunitného systému. Denná dávka u dospelého človeka je 10 mg, v čase ochorenia je jeho dávka vyššia. U ľudí s citlivým žalúdkom je potreba užívať ho po jedle, keďže zinok zaťažuje žalúdok a môže dôjsť k nevoľnosti a zvracaniu.

V domácej lekárničke by nemali chýbať ani lieky na teplotu a bolesť. Sú to predovšetkým lieky s obsahom paracetamolu a ibuprofénu. U dospelých je možné užiť aj lieky s obsahom kyseliny salicylovej, pre deti do 12 rokov je však užívanie spomínanej kyseliny kontraindikované! V prípade teploty neklesajúcej pod 38 °C je dobré paracetamol s ibuprofénom prestriedať. Lieky sú dostupné v tabletovej, sirupovej, čapíkovej forme i vo forme šumivých tabliet.

Spreje a kvapky do nosa uvoľnia upchatý nos, znižujú prekrvenie a opuch sliznice. S obsahom účinnej látky sú vhodné na krátkodobé použitie, max. týždeň. O výbere vhodného prípravku je dobré poradiť sa s lekárom či lekárnikom. Existujú aj spreje a kvapky s obsahom morskej soli, sú určené na každodenné použitie, odstraňujú z nosa alergény a pôvodcov infekcií.

V súčasnosti lekárne disponujú veľkým množstvom prípravkov na liečbu a prevenciu chrípky či prechladnutia, preto nie je nutné sa predzásobiť týmito liekmi!

Očkovanie pomáha

Najúčinnejšiu ochranu proti chrípke predstavuje očkovanie. Ľudia neochorejú na chrípku z dôvodu podania očkovacej látky. Očkovacie látky proti chrípke totiž obsahujú časti vírusov chrípky, ktoré samotné nie sú schopné vyvolať ochorenie. Dokážu však vyvolať tvorbu ochranných protilátok, ktoré zabraňujú vzniku chrípky, prípadne zmierňujú priebeh tohto ochorenia a znižujú jeho nepriaznivé dôsledky. Ide o neživú vakcínu.

Očkovať sa proti chrípke je potrebné každý rok, keďže vírus chrípky podlieha rôznym genetickým zmenám – mutáciám.

Očkovať by sa určite mali dať osoby nad 59 rokov, osoby s kardiovasku­lárnymi a pľúcnymi ochoreniami, osoby s oslabeným imunitným systémom, diabetici, tehotné a dojčiace ženy ako i onkologickí pacienti a osoby žijúce v jednej domácnosti s rizikovou skupinou pacientov. Výhradne by sa mali dať zaočkovať zdravotnícki a sociálni pracovníci, ktorí sú najviac vystavení nákaze vírusom chrípky.

Lieky na predpis si rezervujete jednoducho na stránke pluserecept.sk

chyba