Hrozí zrušenie diabetologických ambulancií. Kto bude liečiť cukrovku?

Podľa MZ SR chýba na Slovensku 163 diabetológov. Napriek tomu komisia MZ SR pre odborné štandardné diagnostické a terapeutické postupy neschválila štandardy pre edukáciu a liečbu diabetu. Kto sa bude starať o diabetikov, ak nie diabetológovia? A dostanú sa pacienti k správnej liečbe?

27.09.2023 17:15
Diabetes mellitus Foto:
Počet ľudí s cukrovkou stúpa.
debata (6)

Ak máte diagnózu diabetes mellitus pravdepodobne viete, aké je niekedy ťažké dostať sa k špecialistovi. Stáva sa, že sa načakáte aj niekoľko mesiacov. Ale získať všetky informácie a dostať vhodnú liečbu je nesmierne dôležité, pretože len tak si viete predĺžiť život.

Podľa MZ SR chýba na Slovensku 163 diabetológov. Napriek tomu komisia MZ SR pre odborné štandardné diagnostické a terapeutické postupy neschválila štandardy pre edukáciu a liečbu diabetu. Odmietla ich čo i len prejednávať, kým v nich endokrinológovia nebudú mať rovnaké kompetencie ako súčasní diabetológovia.

Zväz diabetikov, Slovenská diabetologická komora aj Asociácia na ochranu práv pacienta namieta, že endokrinológovia, ktorých je mimochodom na Slovensku tiež nedostatok, predsa neliečia diabetických pacientov. Starajú sa o iných pacientov a využívajú iné liečebné a diagnostické metódy. Avšak napriek ich hlasnému nesúhlasu sa endokrinológovia usilujú rozšíriť si svoj špecializačný od­bor.

Bude to znamenať koniec diabetologických ambulancií? Budú sa starať o diabetikov endokrinológovia a budú ich vedieť včas a správne liečiť?

Kvalitná liečba je dôležitá

Samostatný odbor diabetes, poruchy látkovej premeny a výživy sa na Slovensku vyvíja už 58 rokov. Máme 350 diabetolo­gických pracovísk a odhaduje sa, že týmto ochorením môže trpieť až do pól milióna ľudí. Diabetes zasahuje čoraz viac populácie vrátane mladých.

„Ak toto nevyliečiteľné ochorenie nie je správne manažované, zvyšuje riziko závažných komplikácií, ako sú srdcovocievne ochorenia, diabetická noha, slepota, zlyhanie obličiek a dokáže skrátiť život o 20 až 25 rokov,“ vysvetľuje primár diabetológie Národného endokrinologického a diabetologického ústavu v Ľubochni a prezident Slovenskej diabetologickej asociácie Emil Martinka.

Bežní pacienti v tom doteraz mali jasno – diabetológ lieči cukrovku, endokrinológ štítnu žľazu. Aj na prvý pohľad sú to pre laika dosť rozdielne odbory. Potvrdzujú to aj odborníci, podľa ktorých sa súčasná diabetológia čím ďalej tým viac vzďaľuje od endokrinológie a svojimi diagnostickými a liečebnými postupmi zasahuje do kardiológie, nefrológie či vnútorného lekárstva.

„To je dôvod, prečo sa za posledných 12 rokov nikde na svete diabetológia nespojila s endokrinológiou, ale naopak, diabetológia sa osamostatňuje," vysvetľuje lekárka a predsedníčka Slovenskej diabetologickej komory Viera Doničová a ako príklad uvádza Grécko. Podľa nej nie je žiaden dôvod, aby sa na Slovensku odbor diabetológia stal súčasťou endokriológie.

Kto bude liečiť diabetikov?

Odbor diabetes, poruchy látkovej premeny a výživy sa vyvíja rýchlym tempom technologicky i farmakologicky a na to všetko treba podľa odborníkov skúsenosti a najmä dlhodobú prax. Asociácia na ochranu práv pacientov SR sa preto právom obáva, že na Slovensku môže dôjsť k ohrozeniu dostupnosti a kvality poskytovanej zdravotnej starostlivosti pre pacientov s diabetom, ktorých každoročne pribúda. Otázkou teda zostáva, kde skončí tých 500-tisíc diabetikov…

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #diabetes #diabetes mellitus