Toto vám kazí doma sex! Niekedy to má následky ako nevera. Otestujte sa, či aj vy to tak máte

Máte pocit, že ostatné páry mali viac šťastia ako vy? Uspokojivý sexuálny život ale nie je žiadna náhoda, a občas si vyžaduje trochu vedomého úsilia.

02.10.2023 07:00
shutterstock 626915567.jpg test
Vaša spálňa by mala byť oázou pokoja.
debata

Podľa štúdie publikovanej v časopise Reproductive biology and endocrinology je za mnohými sexuálnymi poruchami len nezdravý životný štýl. Aj zdanlivo neškodné zvyky totiž dokážu ovplyvniť to, čo sa deje v spálni. Následky sa väčšinou neprejavia hneď ako napríklad po nevere, ale majú vplyv na veľmi dlhý úsek nášho života.


Test o sexe

1. Ako často kontrolujete maily a skrolujete sociálnymi sieťami v posteli, kde ležíte spolu s partnerom/partnerkou?

2. Kedy ste naposledy úprimne pochválili svojho partnera?

3. Ako často si užívate biely sex – vyjedáte chladničku neskoro večer?

4. Ako často cvičíte?

5. Máte na nočnom stolíku mobil?

6. Diskutujete otvorene s partnerom/partnerkou o tom, čo sa vám v posteli páči?

7. Ako by ste ohodnotili svoju prácu?

8. Koľko si zvyčajne zdriemnete v noci?

9. Ako často sledujete seriály do neskorých nočných hodín?

10. Stále flirtujete s partnerom/partnerkou?

11. Ako často partnerovi/partnerke dáte pocítiť, ak sa niečo nepodarí, že je to jeho/ jej vina? Ako často mu/ jej vyčítate chyby?

12. Pristihnete sa počas dňa, že máte smäd?

13. Ako často ste prilepený/á k obrazovke telefónu?

56–65 bodov: Váš sexuálny život kvitne bez väčších prekážok

Aby tak tomu bolo aj v budúcnosti, držte sa zdravého životného štýlu ako kliešť. Keď večer totiž naplníte svoje telo množstvom rafinovaných sacharidov, jednoduchých cukrov a nasýtených trans-tukov, môže to mať vplyv aj na váš výkon v posteli. Vedeli ste, že hladinu testosterónu majú v norme muži, ktorí majú dostatok zinku v strave? Pravidelné cvičenie zasa zvyšuje fyzickú výdrž, sebavedomie a obraz tela, všetky základné faktory pre zdravý sexuálny život.

40–55 bodov: Ste na správnej ceste

Láska nefunguje len jedným smerom. Mali by ste preto venovať pozornosť túžbam svojho/svojej partnera/partnerky – a to ako pod perinou, tak aj mimo spálne. Kľúčovou zložkou sexuálneho sebavedomia a spojenia je úprimný obdiv, preto svojho partnera/partnerku toľko nekritizujte a radšej sa zamerajte na jeho/jej dobré vlastnosti, ktoré nezabudnite počas dňa vyzdvihnúť. Vedeli ste, že ženy sú citlivejšie na nedostatok spánku? Podľa štúdie uverejnenej v časopise Journal of Sexual Medicine len jedna hodina navyše zvýši ženskú chuť na sex o 14%. Ženy, ktoré trpia nedostatkom spánku (spia menej ako 7 h a 22 min.) sa ťažšie vzrušia.

13–39 bodov: Vaša denná rutina sabotuje vaše sexuálne zdravie aj vzťah s partnerom

Že nie ste partnerovi/par­tnerke neverná/ý? A čo ten mobil vo vašej ruke? Ak ho neviete vypnúť ani v posteli, ako sa dokážete na svoju polovičku naladiť? S týmto vynálezom sa o pozornosť veľmi ťažko súperí. Udržujte techniku mimo spálne, tá by mala byť útočiskom pre intimitu. Snažte sa z nej urobiť oázu pokoja. Telo totiž môže reagovať na zmeny fyzickými, emocionálnymi alebo mentálnymi reakciami. Ak takýto stres trvá po dlhšiu dobu, môže ovplyvniť (u mužov produkciu testosterónu) sexuálnu túžbu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #sex #zvyky #sexuálne zdravie