Týchto 10 potravín a byliniek vám pomôže znížiť krvný tlak

Takmer pol milióna Slovákov nemá správne liečený vysoký krvný tlak. Patríte k nim?

02.10.2023 15:00
vysoký krvný tlak
Krvný tlak sa sám od seba neupraví.
debata

Poznáte hodnotu svojho krvného tlaku? A možno ani neviete, že ho máte zvýšený a mali by ste sa liečiť. „Vysoký krvný tlak (alebo artériová hypertenzia) je chronické ochorenie, keď v tepnách prúdi krv pod vyšším tlakom, čo má rôzne následky na cievy a srdce, ale i mozog, oči a obličky,“ hovorí kardiologička Stanislava Remišová z Ambulantného oddelenia NÚSCH.

Ak ste si opakovane namerali tlak nad 140/90 mmHg, mali by ste sa vybrať k lekárovi, aby ste začali s liečbou. Ak sa vnútorne chlácholíte, že ešte počkáte a možno sa upraví aj sám, len si zbytočne klamete. Krvný tlak sa sám od seba nezlepší a nepomôže vám ani cesnak ani bylinky. Za to už aj relatívne malé zníženie o 10 mmHg sistolického tlaku a o 5 mmHg diastolického tlaku vedie k redukcii napríklad cievnych mozgových príhod.

shutterstock 1931311493.jpg TT Čítajte aj Krvný tlak sa vám v najbližších mesiacoch môže zvýšiť a tým aj riziko infarktu či mŕtvice. Pozrite si návod, ako ho mať pod kontrolou
Liečba na mieru

Liečba zahŕňa úpravu jedálneho lístka a zmenu životného štýlu – zníženie príjmu kuchynskej soli, redukciu telesnej hmotnosti, zvýšenie pohybovej aktivity, zníženie nadmerného príjmu alkoholu, stop fajčeniu, dostatok spánku a vyhýbanie sa stresu.

Už tieto úpravy môžu niektorým pacientom pomôcť dostať krvný tlak pod kontrolu, ale u väčšiny je potrebná aj medikamentózna liečba. „Existuje široký výber moderných liekov, ktoré sa rozdeľujú do viacerých skupín podľa účinku, často sa kombinujú, aby sa znížil výskyt nežiadúcich účinkov a posilnil sa ich efekt,“ hovorí kardiologička, ktorá ďalej vysvetľuje, že každý pacient potrebuje individuálny prístup a liečbu krvného tlaku ušitú na mieru. Ak mu nesadne prvá alternatíva, existujú ďalšie možnosti, ktoré bude tolerovať lepšie.

Ako si správne odmerať krvný tlak? Len neurobte nasledujúce chyby!
Video
Odhaduje sa, že na Slovensku máme približne dva milióny hypertonikov. Každý piaty pacient, ktorý prišiel ku svojmu všeobecnému lekárovi na vyšetrenie a zmerali mu tam tlak krvi, vôbec netušil, že ho má vyšší. Vysoký krvný tlak sa totiž nemusí nijako prejavovať.
Na celý život

Liečba zaberá, cítite sa dobre a vás sa zmocnilo nutkanie ju konečne ukončiť? Liečba hypertenzie je dlhodobá a väčšinou celoživotná a jej náhle vysadenie môže spôsobiť nekontrolovateľný vzostup krvného tlaku a dokonca ohroziť život. Ak rozmýšľate nad alternatívnymi metódami, kardiologička Stanislava Remišová vás sklame: „V oficiálnych odborných kardiologických odporúčaniach sa žiadne alternatívne metódy liečby neuvádzajú.“

Niektoré potraviny a bylinky môžu mať priaznivý vplyv na krvný tlak, v žiadnom prípade by však nemali nahrádzať lieky a konzultáciu s lekárom. Ak máte zvýšený krvný tlak, poraďte sa s odborníkom o vhodnom liečebnom pláne a zmenách životného štýlu.

10 potravín a byliniek, ktoré znižujú krvný tlak

1. Čakanka (horec): obsahuje látky nazývané inzulíny, ktoré môžu pomôcť pri relaxácií cievnych stien a zlepšujú krvný tlak.

2. Cesnak: je o ňom známe, že je to prírodné antibiotikum. Dokazuje to aj porovnanie s penicilínom – je asi z jednej päťdesiatiny taký silný ako toto známe antibiotikum. Ak ide o vysoký krvný tlak, cesnak môže znížiť lipidový profil, posilniť antioxidačný potenciál krvi a znížiť tlak.

3. Olivový olej: obsahuje zdravé mononenasýtené tuky a fenoly, ktoré sa pripisujú pozitívnym účinkom na krvný tlak.

4. Citrónový balzam: má upokojujúce účinky a môže pomôcť pri znížení stresu, ktorý môže byť spojený s vysokým krvným tlakom.

5. Ľubovník bodkovaný: obsahuje flavonoidy, ktoré môžu podporiť zdravie srdca a ciev a pomôcť udržiavať normálny krvný tlak.

6. Olivový list: obsahuje oleuopeín, fenolovú zlúčeninu, ktorá môže pomôcť pri rozšírení ciev.

7. Rakytník rešetliakový: obsahuje omega-7 mastné kyseliny, ktoré môžu podporiť zdravie ciev a znižovať zápal.

8. Ríbezľový list: má diuterické účinky a môže pomôcť pri odstraňovaní prebytočnej tekutiny z organizmu.

9. Melón Cantaloupe: obsahuje látku nazývanú superoxid dismutáza (SOD), ktorá môže pomôcť pri znížení krvného tlaku.

10. Zelený čaj: obsahuje katechíny, ktoré majú antioxidačné vlastnosti a môžu pomôcť pri relaxácií cievnych stien.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #bylinky #vysoký krvný tlak #hypertenzia