Doc. Kužela: Aká je to protizápalová strava? Tri rady, ako rozpoznať tie správne potraviny

Uznávaný gastroenterológ, autor mnohých odborných publikácií a vysokoškolský pedagóg doc. MUDr. Ladislav Kužela, PhD., hovorí o možno prekvapujúcom zistení, že aj na autoimunitné neurologické ochorenia (napr. roztrúsenú sklerózu) môže mať významný vplyv strava.

09.10.2023 06:00
debata

Keďže 70 % nášho imunitného systému sa nachádza v črevách, práve strava môže viesť k syndrómu zvýšenej priepustnosti čreva a následne k autoimunitným ochoreniam. Zistilo sa, že pacienti so sklerózou multiplex majú napríklad iný mikrobióm čriev v porovnaní so zdravými ľuďmi. Čo však bolo skôr – vajce alebo sliepka? Narušený mikrobióm a následne vznik choroby, alebo je to naopak?

Pri výbere potravín sa riaďte týmito troma bodmi
Video
Gastroenterológ doc. MUDr. Ladislav Kužela, PhD., o vplyve protizápalovej stravy na neurologické ochorenie, akým je napríklad aj roztrúsená skleróza. / Zdroj: TV Pravda

Viete, čo znamená…

Mikrobióm: súhrn mikroorganizmov, ich génov a ich prostredia, ktoré osídľujú naše telo – baktérií, vírusov , kvasiniek, húb, plesní.

Mikroflóra: Starší názov pre súhrn mikroorganizmov, ktoré osídľujú naše črevo.

Vo videu sa dozviete:

  • Čo má strava a gastroenterológia spoločné s neurologickým ochorením?
  • Čo je to syndróm zvýšenej črevnej priepustnosti a čo ho spôsobuje?
  • Ako sa vysvetľuje vznik autoimunitného ochorenia?
  • Je porušenie mikrobiómu následok nejakého ochorenia – alebo je to práve naopak?
  • Aká je protizápalová strava? Čo všetko ovplyvňuje?
  • Aké má byť správne zloženie nášho taniera?
  • Čo znamená „vymeniť K za K“?

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #gastroenterológ #skleróza multiplex #protizápalová strava