Keďže 70 % nášho imunitného systému sa nachádza v črevách, práve strava môže viesť k syndrómu zvýšenej priepustnosti čreva a následne k autoimunitným ochoreniam. Zistilo sa, že pacienti so sklerózou multiplex majú napríklad iný mikrobióm čriev v porovnaní so zdravými ľuďmi. Čo však bolo skôr – vajce alebo sliepka? Narušený mikrobióm a následne vznik choroby, alebo je to naopak?
Viete, čo znamená…
Mikrobióm: súhrn mikroorganizmov, ich génov a ich prostredia, ktoré osídľujú naše telo – baktérií, vírusov , kvasiniek, húb, plesní.
Mikroflóra: Starší názov pre súhrn mikroorganizmov, ktoré osídľujú naše črevo.
Vo videu sa dozviete:
- Čo má strava a gastroenterológia spoločné s neurologickým ochorením?
- Čo je to syndróm zvýšenej črevnej priepustnosti a čo ho spôsobuje?
- Ako sa vysvetľuje vznik autoimunitného ochorenia?
- Je porušenie mikrobiómu následok nejakého ochorenia – alebo je to práve naopak?
- Aká je protizápalová strava? Čo všetko ovplyvňuje?
- Aké má byť správne zloženie nášho taniera?
- Čo znamená „vymeniť K za K“?