Hrozí vám demencia, ak spĺňate viaceré z týchto 11 rizikových faktorov

Pohľad do budúcnosti sa vyplatí. Včasnou úpravou životného štýlu sa dá predísť až 40 percentám prípadov demencie.

07.10.2023 06:00
žena sklada puzzle Foto:
Do roku 2040 môže počet pacientov s rôznymi formami demencie na Slovensku stúpnuť až na 180 tisíc.
debata

Britskí vedci vyvinuli nástroj, podľa ktorého dokážu „predpovedať“, či sa u človeka v strednom veku vyvinie v nasledujúcich 14 rokoch demencia.

Dôležitú úlohu pri tom zohráva identifikácia 11 rizikových faktorov: sú to vek, vzdelanie, priebeh cukrovky, výskyt a priebeh depresie, anamnéza mozgovej príhody, rodičovská anamnéza demencie, deprivácia (strádanie), vysoký krvný tlak, vysoký cholesterol, osamelý život a pohlavie.

Okrem týchto 11 faktorov má na rizikové skóre vplyv aj gén APOE, ktorý zvyšuje pravdepodobnosť vzniku demencie.

Takže napríklad starší muž s anamnézou cukrovky, ktorý žije sám a má vysoký krvný tlak a gén APOE bude mať vyššie rizikové skóre ako mladšia žena, ktorá v minulosti trpela depresiou.

shutterstock 1515654905  2 .jpg XCH Čítajte viac Prísť môže bez príznakov, zanecháva poškodené srdce, zvyšuje riziko úmrtia pri infarkte a ohrozuje najmä mužov

Varovanie pred demenciou dáva čas na zmenu

Vedci sa domnievajú, že tento počiatočný skríningový nástroj by mohol pomôcť identifikovať ohrozené osoby a zaradiť ich do rizikových skupín, aby ich uprednostnili na ďalšie vyšetrenia. Ľudia, ktorým hrozí vyššie riziko by mali šancu prijať preventívne opatrenia – napríklad schudnúť, začať si liečiť vysoký krvný tlak, prestať fajčiť alebo obmedziť príjem alkoholu.

Podľa predchádzajúcich štúdií by sa totiž úpravou životného štýlu dalo predísť až 40 percentám prípadov demencie.

Potrebujú ešte trochu času

Tím odborníkov z Oxfordskej univerzity skúmal údaje od viac ako 223 000 ľudí vo veku 50 až 73 rokov, ktoré boli zaznamenávané počas dvoch dlhodobých štúdií vo Veľkej Británii.

Vedci uviedli, že tento nástroj bude potrebovať ešte ďalšie testovanie, kým sa začne všeobecne používať, pretože riziko demencie, jej nástup a výskyt závisí aj od rasy, etnickej príslušnosti a sociálno-ekonomického postavenia.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #demencia