Jedzte túto potravinu 4 mesiace a uvidíte, že sa vám zlepší zrak

Rastie všade naokolo, má sladkú chuť a všetci ho majú radi. Jeho účinky na zrak si všimli aj vedci.

14.10.2023 07:53
žena a hrozno Foto:
Sladké ovocie je nesmierne zdravé. Znižuje aj hladinu cholesterolu a zlepšuje náladu.
debata (4)

Podľa novej štúdie už 1,5 šálky hrozna denne počas 4 mesiacov má pozitívny vplyv na zdravie očí. Kľúčovou zlúčeninou, ktorá sa nachádzajú v tomto sladkom ovocí v poriadnej dávke, sú polyfenoly. Vysoký obsah týchto antioxidantov pôsobí proti oxidačnému stresu, ktorý stojí za degeneráciou rôznych štruktúr v očiach.

Stop degenerácii buniek

Polyfenoly sú chemické látky, ktoré sa prirodzene vyskytujú v rastlinách a majú vysoký potenciál pri znižovaní rizika chronických ochorení. Mnohé pozitívne účinky polyfenolov sa spájajú predovšetkým s ich antioxidačnou aktivitou, schopnosťou bojovať proti poškodeniu buniek. Dokonca môžu znížiť a pomôcť kontrolovať hladinu cukru v krvi.

Očná lekárka Krausová: Čo všetko obnáša komplexné očné vyšetrenie?
Video
V nasledujúcom videu vás očná lekárka MUDr. Oľga Krausová z OK Oftal v bratislavskej Rači oboznámi s tým, čo všetko obnáša komplexné očné vyšetrenie. Prečo trvá toto vyšetrenie až hodinu? / Zdroj: TV Pravda

Voľné radikály a AGE

V štúdii, publikovanej v časopise Food & Function, sa uvádza, že medzi kľúčové rizikové faktory očných ochorení patrí oxidačný stres – tvorba voľných radikálov, a vysoká hladina AGE – pokročilých konečných produktov glykácie. Ide o zákerné väzby bielkovina-glukóza, ktoré spúšťajú v tele celú kaskádu deštruktívnych procesov a poškodzujú cievy v sietnici.

Hrozno, ktoré je prírodným zdrojom antioxidantov a iných polyfenolov, pomáha znížiť oxidačný stres a inhibovať tvorbu AGE. Podľa vedcov má potenciálne priaznivé účinky na sietnicu, ako je zlepšenie optickej hustoty makulárneho pigmentu, ktorý funguje ako slnečné okuliare. Chráni oči pred škodlivým modrým svetlom z obrazoviek počítačov a smartfónov, ale aj slnečným žiarením.

Nádejný výskum

Štúdia trvala 16 týždňov V najnovšej štúdii tím z Národnej univerzity v Singapure pozoroval 34 dospelých, ktorí konzumovali buď jeden a pol šálky hrozna denne, alebo placebo po dobu 16 týždňov. Tí, ktorí jedli hrozno, mali lepšie výsledky – preukázali významné zvýšenie optickej hustoty makulárneho pigmentu. U tých, ktorí konzumovali placebo, bol zaznamenaný významný nárast škodlivých očných pokročilých koncových produktov glykácie (AGE) meraných v koži.

Podľa vedcov sú tieto zistenia veľmi užitočné najmä s ohľadom na rastúcu starnúcou populáciou. Pravidelný príjem hrozna by mohol zlepšiť zdravie očí u starších dospelých.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #hrozno #antioxidanty #polyfenoly