Túto jednoduchú vec robte každý deň aspoň raz, predĺžite si život, hovorí to britský výskum

Stačí vyjsť len 5 schodov denne a riziko srdcových ochorení môžete znížiť o 20 percent! Tvrdí to nová štúdia v časopise Ateroskleróza, ktorá analyzovala viac ako 12 rokov údajov od 500 000 dospelých z britskej biobanky.

19.10.2023 10:17
ženské nohy na schodoch Foto:
Chôdza po schodoch má priaznivé účinky.
debata

Chôdza po schodoch má zdravotný prínos aj pre ľudí s genetickým rizikom aj pre tých, ktorých zdravie srdca nie je stopercentné. Výskum potvrdil, že nie vždy si musíte vyhradiť špeciálny čas na cvičenie. A teraz to najlepšie: Je úplne jedno, či tých päť schodov prejdete naraz alebo po jednom za celý deň, efekt je rovnaký.

Takže ak nabudúce niečo zabudnete na prízemí doma alebo v práci, nech vám ani len nenapadne privolať si výťah. Choďte hore peši a „odcvičte si“ nevyhnutné kardio.

Vedci dokonca vypočítali, že ak nemáte čas na 10 000 krokov denne, môžete ich nahradiť 50 krokmi po schodoch. Bude to mať rovnaký preventívny účinok.

Chôdzou proti ateroskleróze

Najčastejšou príčinou kardiovaskulárnych ochorení je práve ateroskleróza. Vyvíja sa pomaly a nenápadne. Cholesterol, tuk, krvinky a iné látky vytvárajú v cievach plak, ktorý môže spôsobiť zúženie tepien, čím sa zníži prísun krvi bohatej na kyslík do tkanív.

Ak plak praskne, môžu sa vytvoriť krvné zrazeniny, ktoré zablokujú tepnu alebo sa dostanú do iných častí tela. Blokády, či už úplné alebo neúplné, môžu spôsobiť komplikácie, vrátane infarktu myokardu, cievnej mozgovej príhody, alebo vaskulárnej demencie. Chôdza po schodoch je perfektný a lacný spôsob, ako tomuto ochoreniu predchádzať.

shutterstock 1931311493.jpg TT Čítajte aj Krvný tlak sa vám v najbližších mesiacoch môže zvýšiť a tým aj riziko infarktu či mŕtvice. Pozrite si návod, ako ho mať pod kontrolou

Schody aj pre pokročilých

Schody sú všade a sú zábavné, aj preto sa mnohí bežci vzdávajú dlhých behov a miesto toho behajú po schodoch vonku, ale i v budovách. Je to vlastne perfektný spôsob, ako si užiť fitnes aj krásnu vyhliadku. Ak sa vám to zdá priveľmi namáhavé, zostaňte pri chôdzi – ignorujte výťah v práci, dajte si pár poschodí počas obedňajšej prestávky alebo inokedy počas dňa. Je to vynikajúci spôsob, ako prerušiť sedavé zamestnanie a určite sa odrazí na zdraví vášho srdca.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #chôdza #10 000 krokov #chôdza po schodoch