Boľavý žalúdok, paradentóza aj bolesti hlavy. To všetko spôsobuje jedna estetická chyba. Viete ktorá?

Krivé zuby nie sú len estetický problém, dokážu ovplyvniť celkové zdravie: trávenie, spánok, držanie tela či spôsob reči. Nerovné zuboradie môže spôsobovať aj bolesť hlavy.

21.10.2023 19:26
zuby, úsmev Foto:
Krivé zuby ovplyvňujú viac pochodov v tele, ako si zvyčajne vieme predstaviť.
debata

Zuby ovplyvňujú celý rad dejov v organizme. „Správne usporiadanie zubov má veľký vplyv na celkové zdravie našich úst. Medzi skrivenými zubami môžu vznikať ťažko dostupné priestory, ktoré nemožno správne vyčistiť. Usadzujú sa v nich zvyšky potravy, hromadí sa zubný povlak plný baktérií, ktorý je zodpovedný za vznik kazu a zubného kameňa,“ upozorňuje stomatologička Romina Tvrdoňová z kliniky Dr. Martin. Dentálna hygiena nerovného chrupu je náročnejšia a vyžaduje si šikovnosť a trpezlivosť majiteľa krivého chrupu, ktorý sa nerovnomerne opotrebováva.

Príčiny krivých zubov

  • Genetika – po rodičoch dedíme tvar, veľkosť aj usporiadanie zubov, ale aj proporcie medzi hornou a dolnou čeľusťou.
  • Návyky z detstva – cmúľanie palca, používanie cumlíka a dlhodobé kŕmenie z fľaše veľkou mierou prispievajú k pokriveniu zubov. Vyvíjajú tlak na ďasná a zuby, čo môže ovplyvniť ich správny rast a usporiadanie.
  • Predčasná strata mliečnych zubov – môže viesť k nedostatku miesta na trvalé zuby. Výsledkom býva nekorektné prerastanie alebo úplný nedostatok trvalých zubov.
  • Poranenia tváre – úrazy alebo poranenia tváre môžu spôsobiť posun čeľuste, ktorý spôsobí nesprávny zhryz.

„Nerovnomerný tlak sa môže prejaviť aj popraskaním zubov alebo chronickými bolesťami hlavy. Tie súvisia s napätím v čeľustiach a kĺboch sánky,“ dodáva stomatologička. S nesprávnym postavením zubov sú spojené aj žuvacie problémy. A následne nedôsledne spracovaná potrava spôsobuje tráviace ťažkosti. Krivé zuby majú vplyv aj na výslovnosť hlások a artikuláciu. V staršom veku môžu spôsobiť problémy s čeľustnými kĺbmi, prípadne iné závažné defekty ústnej dutiny a tváre.

Dôvod na liečbu

Zubné kazy, popraskané zuby či paradentóza a ďalšie zápalové ochorenia zubov a ústnej dutiny sú najčastejšími problémami s ktorými dospelí ľudia končia u zubára. Do veľkej miery sa im dá predchádzať úpravou chrupu ortodontickou liečbou zuboradia. Najoptimálnejšie možnosti liečby navrhuje čeľustný ortopéd.

Školákovi zistili, že nemá zárodky trvalých zubov
Video
Aké zlozvyky vedú ku zlému postaveniu zubov a opraví sa obrátený alebo skrížený zhryz sám od seba? Nočný strojček, legenda medzi čeľustnými ortopédmi, v skutočnosti neexistuje! Prečo? Hovorí prezident Slovenskej ortodontickej spoločnosti Dr. MED. DENT. Marian Sabo, ktorý pracuje v zdravotnom centre Medisaf v Seredi v relácii "Ide o zdravie". / Zdroj: TV Pravda

„Menšie odchýlky sa dajú vyriešiť aj zubnými korunkami alebo estetickými fazetami, ktoré dokážu zmeniť tvar aj farbu zubov,“ vysvetľuje stomatologička. V tomto prípade je nevyhnutné zbrúsenie zuba, aby sa vytvoril dostatočný priestor na korunku alebo fazetu.

Ďalšou možnosťou je zubný strojček. Na výber je dnes vylepšený fixný kovový alebo keramický strojček alebo vyberateľný neviditeľný strojček. „Jeho výhodami sú ľahká údržba, kratšia dĺžka liečby, menej časté kontroly a hlavne neviditeľnosť pri používaní,“ vysvetľuje Daniel Kodaj zo Starlynr na Slovensku. Môžete si ho vybrať pri jedení, ak pijete niečo iné ako vodu alebo pri čistení zubov. Nevýhodou je vyššia cena. Netreba však zabúdať, že podmienkou nosenia akéhokoľvek strojčeka sú zdravé zuby. Takže, ak napríklad trpíte paradentózou, najskôr bude treba vyriešiť tento problém.

Pri výbere strojčeka zvážte:
  • či je fixný alebo ho môžete vybrať
  • do akej miery bude nápadný
  • frekvenciu potrebných návštev u stomatológa
  • nároky na dentálnu hygienu
  • cenu

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #krivé zuby #zubný strojček