Nemôžete spať, máte návaly, pocit úzkosti, ale bojíte sa hormónov?

O hormonálnej substitučnej terapii sa v poslednom čase veľa polemizovalo. Boom HST bol v deväťdesiatych rokoch, keď ju gynekológovia predpisovali všetkým.

27.10.2023 13:15
horúčava, teplo, žena, ventilátor Foto:
Bojíte sa hormonálnej terapie?
debata

Neskôr sa ale karta obrátila. Prispela k tomu aj štúdia americkej Iniciatívy pre zdravie žien v roku 2002, ktorá HST spojila so zvýšeným rizikom rakoviny prsníka, srdcového infarktu a porážky. Odborníci po opakovanej analýze dát zistili viacero nedostatkov v koncepcii štúdie a z toho vyplývajúcich skreslených a nesprávne komunikovaných výsledkov. Napriek tomu, kontroverzia vyvolaná pôvodnou správou pretrváva dodnes. Dnešný pohľad na menopauzu nie je ako na chorobu, ktorú by bolo treba liečiť. Keď sa hovorí o liečbe, myslí sa zmierňovanie nepríjemných príznakov, prípadne preventívne opatrenia (prevencia osteoporózy, pri zvýšenom riziku). S tým súhlasí aj väčšina lekárov, podľa ktorých HST môže niektorým ženám významne pomôcť, ale rozhodne nie je vhodná pre všetky. Aký je pohľad na hormonálnu terapiu dvoch rôznych odborníkov?

Na Slovensku ju často nepredpisujeme

„Existuje niekoľko typov hormonálnej substitučnej terapie (HST). Používajú sa rôzne schémy, kombinácie a formy preparátov. V zásade treba liečbu individualizovať a zvážiť pomer prínos verzus riziko u každej pacientky zvlášť,“ vysvetľuje špecialista v oblasti gynekológie a asistovanej reprodukcie a vedúci lekár centra GYN-FIV, Peter Harbulák. Jedným dychom dodáva, že napriek tomu, že v zahraničí je HST považovaná za bezpečnú medikamentóznu liečbu symptómov postmenopauzy, na Slovensku často predpisovaná nie je hlavne z obavy pred možnými nežiaducimi účinkami.“

Dôležité je správne načasovanie

„Hormonálna terapia je zatiaľ najúčinnejšou metódou zmierňovania príznakov,“ tvrdí farmaceutka Leila Zajac. Dnes už existujú prípravky, ktoré sa štruktúrou podobajú hormónom, ktoré produkuje naše telo. Niektoré sa aplikujú na kožu, aby sa obišiel metabolizmus pečene z obavy vzniku tromboembólií. „Samozrejme, sú to lieky, tiež majú svoje kontraindikácie a nežiaduce účinky. Ak sú však nasadené v ,správnom čase‘ – teda v období do desať rokov od menopauzy, obavy ozaj nie sú namieste. Benefity a riziká by mali byť vždy prediskutované s odborníkom.“

  • HST ordinuje gynekológ, špecialista na túto problematiku.
  • Pacientka s HST by mala byť pravidelne sledovaná, vrátane mamografického vyšetrenia a ultrazvuku prsníkov.
  • Podľa najnovších odporúčaní medzinárodnej menopauzálnej spoločnosti nie je stanovený horný limit pre užívanie HST (kedysi to bolo päť rokov), ale každý rok by sa mal prehodnotiť pomer benefitu a rizika pre konkrétnu ženu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #menopauza #perimenopauza #hormonálna terapia