Anestéziológ vyzýva na čistenie zubov. Dusia sa mu pacienti

Nie je to tvrdenie za účelom zvýšenia čítanosti, túto vetu napísal pražský anestéziológ MUDr. Daniel Suk na základe svojich praktických skúseností z nemocnice. „Nedostatočné čistenie zubov zabíja, a to aj mladých, zdravých ľudí. A dokáže to pomerne rýchlo. Práve dnešok na resuscitačnom ma núti napísať o tom pár slov.“

31.10.2023 06:00
zuby, kaz, mŕtvy zub, mŕtve zuby, chrup, bolesť... Foto:
Zápal okostice (periostitída) je obranný stav vznikajúci najčastejšie ako odpoveď organizmu na infekciu pochádzajúcu z koreňových kanálikov pokazeného zuba.
debata (3)

V ľudských ústach je mikrobiologicky dosť živo. Medzi zubmi a na ďasnách žije množstvo rôznych druhov baktérií. A tie je potrebné prostredníctvom pravidelného čistenia chrupu takpovediac „držať na uzde“. Kto si zle čistí zuby, alebo si ich nečistí vôbec, má v ústach doslova časovanú bombu. Zo zapáleného zuba totiž môže vzniknúť tzv. okoločeľustný absces (ohraničený hnisavý zápal) vyžadujúci akútnu operáciu.

„Prvý príznak naozaj vážneho problému pri bolesti zubov sú ťažkosti s prehĺtaním,“ píše MUDr. Suk. „My anestéziológovia nemáme tieto diagnózy v obľube, lebo pacienti k nám prichádzajú často na poslednú chvíľu a tesne predtým, ako ich opuchnutý hltan udusí,“ dodáva.

„Aj keď do nemocnice vyrazíte včas, okoločeľustný zápal má v zálohe ešte jednu vec – medzi hltanom a srdcom nie je pevná väzivová bariéra. Hrozí to zápalom medzihrudia, tzv. mediastinu, v ktorom sa nachádza srdce, priedušnica, pažerák. A vďaka takémuto zápalu sa môžete v priebehu jedného, dvoch dní ocitnúť u nás na resuscitačnom oddelení v kritickom stave. Nechcel by som ako paliatívny lekár chodiť za vašimi blízkymi a oznamovať im, že váš život sa končí doslova z plného zdravia, s výnimkou zubov, pretože ste sa udusili, alebo vám hnisá priestor okolo srdca. Čistite si zuby, choďte na dentálnu hygienu. Neodkladajte návštevu u zubára. A ak sa už dopracujete ku problému prehĺtať, volajte si sanitku,“ upozorňuje český anestéziológ.

Zubný lekár: Čo s odumierajúcim zapáleným zubom? Ako sa dá zachrániť?
Video
Každý stomatológ vám potvrdí, že lepšie je mať mŕvy zub v ústach ako jamu v ďasne. Aj keď tzv. endodontické ošetrenie mŕtveho zuba nestojí práve málo, zachrániť vlastný zub je stále lacnejšie ako implantát alebo mostík. / Zdroj: TV Pravda

„Vďaka za tento príspevok,“ reaguje stomatologička pôvodom zo Slovenska MDDr. Dominika Hulová. „Ľudia si predstavujú, že ústa sú oddelené od tela a hnilé zuby nemajú nič spoločné s ničím iným v tele. Nerozumiem, kde sa vzala táto povera, a prečo jej toľko ľudí verí. Mňa vydesil prípad dieťaťa, ktoré som musela akútne odsanovať (samozrejme, už len kliešťami), pre ochrnutie polovice tela vinou abscesu mozgu z pokazených mliečnych zubov. Zbytočná trauma pre dieťa, jeho rodičov, zdravotnícky personál, zbytočná punkcia mozgu, zbytočná narkóza, zbytočné predčasné odzubenie predškoláka.“ Dobrá správa je, že po odstránení pokazených zubov, hospitalizácii a nasadení antibiotík sa z toho dieťa dostalo. „Ale dobre vieme, že nie vždy to musí dopadnúť tak dobre a bez následkov,“ dodáva stomatologička.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #mozog #zuby #ústna hygiena #chrup #absces