Ako najefektívnejšie bojovať s príznakmi chrípky či nachladnutia? Kedy pomôže vstrek do nosa?

Horúčka, bolesť hrdla, svalov, únava či kašeľ. Chrípka každoročne postihne 5 až 15 % celkovej populácie. Jej príchod nám pripomínajú aj nadchádzajúce chladné mesiace. Ako bojovať s chrípkou, ale aj s menej závažným nachladnutím? Prinášame rady lekára, ktoré pomôžu pri rýchlom uzdravení.

01.11.2023 06:00
chripka, viroza, rodina, posteľ, choroba,... Foto:
S nepríjemnými príznakmi, ktoré sprevádzajú chrípku či nachladnutie, primárne pomáha oddych na lôžku a hydratácia.
debata (4)

Chrípka nie je banálne ochorenie. Ide o vysoko nákazlivé a rýchlo sa šíriace infekčné ochorenie dýchacích ciest, ktoré môže mať aj vážny priebeh s komplikáciami, najmä u starších osôb, tehotných žien, malých detí či ľudí s chronickými ochoreniami. Šíri sa vzduchom, a to najmä od začiatku októbra do konca apríla.

Aj napriek tomu, že si ľudia chrípku zamieňajú s nachladnutím, medzi týmito dvoma ochoreniami je značný rozdiel. Chrípku okrem náhleho nástupu sprevádza aj vysoká horúčka nad 38,5 stupňa Celzia, bolesti svalov, kĺbov, hrdla, hlavy, dráždivý kašeľ (zvyčajne suchý – neproduktívny) a nádcha. Naopak, nachladnutie nesprevádza horúčka ani výrazné bolesti svalov či kĺbov. Obyčajne ustúpi po niekoľkých dňoch.

Počet prípadov chrípky rastie

Podľa aktuálnych dát Flu News Europe, ktoré odrážajú mesiace júl až september, Slovensko hlási začínajúcu chrípkovú sezónu už teraz. „Tento rok očakávame výraznú chrípkovú sezónu. Dodržiavanie hygienických opatrení a podpora imunitného systému sú kľúčovými prvkami v ochrane pred vážnymi komplikáciami chrípky,“ upozorňuje MUDr. Marek Pytliak, internista zo Svidníka. Ako najefektívnejšie bojovať s príznakmi chrípky či nachladnutia?

Zabrániť prepuknutiu chrípky či nachladnutiu je možné včasnou a najmä správnou prevenciou. Nevyhnutné je:

  • Dopĺňanie vitamínu C a D a zinku: Vitamín C, teda kyselina askorbová, posilňuje obranyschopnosť nášho organizmu a zároveň je dobrým antioxidantom. Medzi najbohatšie zdroje tohto vitamínu patria napríklad šípky, plody rakytníka, ale aj paprika či citrusové plody. Čo sa týka vitamínu D, najmä pracujúci v interiéroch ho v zásade môžu začať dopĺňať už v tomto období v preventívnej dávke 800–1200 IU.
  • Hygiena rúk: Dôležité je dodržiavať správne hygienické návyky, ako je časté umývanie rúk teplou vodou a mydlom. Tým sa znižuje riziko prenosu infekcií.
  • Otužovanie: Preventívne otužovanie stimuluje imunitný systém, čo pomáha organizmu efektívnejšie bojovať proti infekciám, vírusom a baktériám.
  • Očkovanie: Alarmujúci je počet osôb, ktoré boli v roku 2022 na Slovensku chránené pred chrípkou očkovaním. Bolo to len 4,8 % populácie. Vlani sa proti chrípke zaočkovalo len 5,6 % seniorov. Len pre porovnanie, v poslednej chrípkovej sezóne (2022/23) sa v Austrálii zaočkovalo 66 % osôb v seniorskom veku, vo Švédsku 70 % a v Spojenom kráľovstve 80,9 % populácie

S nepríjemnými príznakmi, ktoré sprevádzajú chrípku či nachladnutie, primárne pomáha oddych na lôžku a hydratácia. Dostatok odpočinku a tekutín, ako sú voda, bylinné čaje alebo vývary, sú základom rekonvalescencie. S dýchacími cestami pomôže aj naparovanie (alebo studená inhalácia minerálky z inhalátora) či teplý kúpeľ. Pri zvýšenej teplote sa odporúča použitie studených obkladov či vhodné lieky. Výborný podporný prípravok pri liečbe nachladnutia, chrípky a ochorení horných dýchacích ciest je aj vápnik (napr. v kalciovom sirupe) či zinok hneď pri prvých príznakoch.

Samotná liečba chrípky či nachladnutia spočíva v potláčaní príznakov. Antibiotiká na chrípku neúčinkujú, pretože liečia iba bakteriálne infekcie. Na zmiernenie teploty, bolesti či horúčky sa odporúčajú účinné látky paracetamol, ibuprofén a kyselina acetylsalicylová. „Popri znižovaní zvýšenej teploty, zmierňovaní bolesti a liečení zápalov sa kyseline acetylsalicylovej pripisujú aj ďalšie vlastnosti, a to znižovanie rizika infarktu či mozgovej porážky, či dokonca spomalenie rastu rakovinových nádorov,“ spresňuje MUDr. Marek Pytliak. Účinná látka kyselina acetylsalicylová je napríklad v liekoch ako acylpyrín, aspirín či anopyrín.

Najlepšou prevenciou je očkovanie

Keďže vírusy sa každoročne menia, je potrebné ho absolvovať na začiatku každej chrípkovej sezóny. Optimálny je začiatok októbra až koniec novembra, pretože protilátky sa vytvárajú 2 až 3 týždne. „Očkovaním sa do tela nevpravujú látky na zlikvidovanie vírusu, ale také, ktoré naučia imunitný systém, ako zničiť vírus,“ vysvetľuje odborník. Účinnosť očkovania je 70 až 90 %, pričom u starších ľudí účinnosť mierne klesá. Aj napriek tomu očkovanie stále vedie k 60 % zníženiu počtu hospitalizácií u ľudí starších ako 65 rokov.

Každé očkovanie je zásah do organizmu a môže mať nežiaduce účinky ako začervenanie a opuch v mieste vpichu, zdurenie lymfatických uzlín, zvýšená teplota či bolesti hlavy a kĺbov. „Prípadnú zvýšenú teplotu po očkovaní dokáže znížiť viacero látok. Konkrétne kyselina acetylsalicylová pôsobí nielen proti horúčke, ale aj bolesti, navyše jej protizrážanlivé účinky môžu u pacientov s ľahšími formami trombofílie znížiť riziko prípadnej trombotickej komplikácie. Tá nemusí priamo súvisieť s očkovacou látkou, ale zvyšuje sa napríklad aj pri dehydratácii spôsobenej horúčkami,“ uzatvára MUDr. Marek Pytliak.

Očkovanie proti chrípke v nosovom spreji

Od konca októbra prichádza na Slovensko opäť možnosť očkovať deti proti chrípke bez ihly. „Dnes máme k dispozícii okrem klasických injekčných foriem vakcín aj chrípkovú vakcínu v podobe nosového spreja, ktorá má porovnateľnú účinnosť ako injekčné formy,“ hovorí detský pediater prof. MUDr. Miloš Jeseňák. Aplikácia je pohodlná, pretože sa očkovacia látka vstrekne priamo na povrch nosovej sliznice. Jednoduchým stlačením aplikátora sa postupne dostane do oboch nosných dierok. Tento spôsob je v podstate podobný tomu, ako sa bežný vírus chrípky dostáva do tela." Optimálna doba pre očkovanie je pred začiatkom chrípkovej sezóny a imunita pretrváva šesť mesiacov až jeden rok.

Z pohľadu rizikovosti sú práve deti do 5 rokov života a deti trpiace na rôzne chronické ochorenia vysoko rizikové. Deti navyše šíria vírus až 10 dní, z toho až 8 dní bez príznakov. Podľa štúdií deti od 2 – 9 rokov patria medzi najväčších prenášačov chrípky typu A.

Na Slovensku je k dispozícii pomerne nová forma... Foto: archív MUDr. Prokopovej
očkovanie, chrípka, dieťa, očkovanie proti chrípke, vakcína Na Slovensku je k dispozícii pomerne nová forma detského očkovania proti chrípke, ktoré sa podáva do nosa.

Hradenie vakcíny v nosovom spreji:

VŠZP: deti vo veku 2 – 12 rokov – bez doplatku

Union: deti vo veku 2 – 12 rokov – bez doplatku

Dôvera: deti vo veku 2 – 6 rokov – bez doplatku

Dôvera:: deti vo veku 6 – 12 rokov – 8,31 eur

Bez ohľadu na poisťovňu: deti vo veku 12 – 18 rokov – 23,46 eur

Počet dávok vakcíny v nosovom spreji:

Deti vo veku od 2 do 9 rokov: 1 dávka (v prípade že dieťa bolo minulý rok očkované proti sezónnej chrípke)

Deti vo veku od 2 do 9 rokov: 2 dávky (v prípade, že dieťa nebolo očkované)

Deti vo veku od 9 rokov: 1 dávka (v oboch prípadoch)

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #teplota #chrípka #viróza #nachladnutie