Aké nosové spreje existujú a pre koho sú určené?

Ako sa vyznať v liekoch, ako si vybrať ten správny...? Požiadajte o pomoc lekárnikov. Oni vedia o liekoch najviac! Aké nosové spreje poznáme, na čo slúžia, ako fungujú a kto ich môže užívať sme sa spýtali Mgr. Martiny Lukáčovej z Lekárne Hedera v Kalnej nad Hronom

02.11.2023 00:00
Mgr. Lukacova, pr, nepouzivat
Mgr. Martina Lukáčová z Lekárne Hedera v Kalnej nad Hronom

Jeseň je obdobím, kedy sa každý z nás stretáva s nádchou a prechladnutím. Pri akútnej nádche /rhinitis acuta/, ktorá je spôsobená rhinovírusmi, je sliznica nosa prekrvená, zdurená a plná vodnatého hlienu, ktorý sa postupne mení na hlienovitý.

Výber nosových sprejov a kvapiek na riešenie takýchto stavov je veľmi široký. Nosové spreje obsahujú xylometazolín, oxymetazolín, tramazolín, tetrazolín a nafazolín. Sú to tzv. lokálne dekongestanty, ktoré stimulujú α1-receptory. Navodzujú spasmus slizničných ciev, čím znižujú prekrvenie a opuch sliznice. Pacientom sa po nich výrazne uľaví, môžu voľnejšie dýchať, zníži sa výtok z nosa a sekrét si môžu ľahšie vyfúkať. Ich používanie je však obmedzené na maximálne 7 – 10 dní. Podávajú sa 2 – 3-krát denne. Pred ich aplikáciou sa odporúča prepláchnuť nos roztokom morských solí.

Účinok nastupuje po 30 sekundách až 10 minútach a pretrváva niekoľko hodín (priemerne 6 – 8 hodín). Ich odporúčaná denná dávka sa však nesmie prekračovať. Dlhodobé používanie lokálnych dekongestív vedie k nezvratným zmenám na sliznici. Paradoxne príde k opačnému efektu. Sliznica je neustále opuchnutá a voľné dýchanie je sťažené. Prichádza k atrofii nosovej sliznice, chronickej nádche a strate čuchu. Hovoríme tomu sanorinizmus. U notorických užívateľov je dôležité znižovanie dávok a prechod k bezpečným roztokom morských solí.

Užívanie dekongestív v tehotenstve nie je absolútne kontraindikované, dôležitá je opatrnosť z dôvodu rizika hypertenzie. Ak je nevyhnutné daný liek použiť, pristupuje sa k nižšej koncentrácii (0,01 – 0,025 %). Nosové dekongestíva pre deti obsahujú nižšiu koncentráciu účinnej látky. Pre novorodencov a dojčatá do jedného roka 0,01 %, pre deti od 1 do 6 rokov 0,025 % oxymetazolínu a 0,05 % xylometazolínu.

Vhodnou a bezpečnou alternatívou liečby nádchy je druhá skupina sprejov – roztoky morských solí, ktoré sa používajú aj na výplach nosa a udržanie zdravej a čistej nosovej sliznice. Poznáme dva druhy roztokov – izotonické a hypertonické.

Izotonické roztoky zvlhčujú a regenerujú nosovú sliznicu, odstraňujú infekčných pôvodcov a alergény. Používame ich na každodennú hygienu nosa. Obsahujú morskú alebo minerálnu vodu s rovnakou koncentráciou, ako majú bunky ľudského tela. Môžu byť obohatené o aloe vera (hydratácia), mangán (antihistamínový účinok), dexpantenol či hyaluronát sodný.

Hypertonické roztoky využívajú princíp osmotických javov. Obsahujú vyššiu koncentráciu solí, než ľudské bunky. Majú dekongestívny účinok pri nepriechodnosti nosa a nevzniká u nich závislosť. Odporúčajú sa aj pre tehotné ženy a deti. Sú obohatené o esenciálne oleje a meď s antibakteriálnym účinkom.

Tí, ktorí sa chcú vyhnúť používaniu nosových sprejov môžu skúsiť inhalátory. Sú určené na cielenú liečbu dýchacích ciest inhaláciou minerálnych vôd a liečivých látok na báze kyseliny hyalurónovej. Vhodnou alternatívou sú aj konvičky na výplach nosa, kde je však dôležité dbať na hygienu, aby sme si do nosa nezaniesli infekciu.

Rastlinné lieky vo forme tabliet a kvapiek, ktoré obsahujú extrakty z prvosienky, bazy čiernej a horca, tiež pomáhajú pri liečbe nádchy a upchatého nosa.

U pacientov sú obľúbené aj perorálne prípravky s obsahom pseudoefedrínu a fenylefrínu, ktoré tiež signifikantne uvoľnia upchatý nos. Ich používanie je však tiež, ako u lokálnych dekongestantov, krátkodobé.

To, že je nos zaujímavou a rýchlou aplikačnou cestou, viedlo vedcov k vývoju nosovej vakcíny proti chrípke, ktorá prispieva k ochrane pred štyrmi vírusovými kmeňmi. Keď sa pacientovi podá táto očkovacia látka, imunitný systém si vytvorí svoju vlastnú ochranu proti vírusom chrípky.

Dostupnosť liekov v lekárni si ľahko overíte na PLUSeRecept.sk

chyba