Vo vírivke tragicky zomrel obľúbený herec Matthew Perry a svoju smrť v horúcej vani našla aj talentovaná diva Whitney Houston

Teplá voda dokáže byť zradná. Uvoľní vás, uspí a pre srdce predstavuje stres. Alkohol tento efekt ešte zhoršuje.

01.11.2023 18:33
Matthew Perry Foto: ,
Herec Matthew Perry na archívnom zábere z New Yorku v roku 2002.
debata (3)

Päť dní pred svojou tragickou smrťou herec Matthew Perry (54) na Instagrame zdieľal fotografiu, na ktorej so slúchadlami na hlave relaxuje v rohu vírivky vo svojom dome v Los Angeles. Pod fotografiu napísal: „Och, je to dobrý pocit, keď okolo vás víri teplá voda? Som Mattman.“

V deň, keď ho našli utopeného vo vírivke, si bol podľa bulvárneho serveru TMZ zašportovať a po dvojhodinovej hre pickleballu sa vrátil domov a poslal svojho asistenta niečo vybaviť. Ten ho našiel vo vírivke bez známok života a privolal na miesto záchranárov.

Pre srdce je to stres

Podľa niektorých štúdií sú pravidelné teplé kúpele pre zdravého človeka prospešné. Opatrní by mali byť ľudia s rôznymi ochoreniami srdca a ciev, ale aj tí, ktorí majú nízky tlak, upozorňujú lekári z Clevelendskej kliniky a z Harvardskej lekárskej fakulty.

Ak ponoríte telo do horúcej vody, teplota tela začne stúpať, ale krvný tlak klesať. Prečo je to tak? Prirodzený chladiaci mechanizmus pomocou odparovania potu prestane fungovať. Telo sa snaží ochladiť rozšírením krvných ciev a krv odvádza do periférií, preč od jadra. Zvýši sa pulz, aby sa zabránilo zníženiu krvného tlaku.

„Vo vírivke sa zvýši objem krvi, ktorú srdce pumpuje, aj v dôsledku tlaku vody, čo opäť len zvyšuje pracovné zaťaženie srdca,“ dodáva kardiológ Adolph Hutter z Harvardskej lekárskej fakulty.

Ak ste v poriadku, nemalo by vás to nijako ohroziť, ale ak máte srdcovocievne ochorenie, mohlo by to viesť k preťaženiu. Krvný tlak sa môže znížiť (ak máte napríklad zúžené cievy, môže sa naopak zvýšiť a viesť k infarktu), dostavia sa napríklad závrat a mdloby, nevoľnosť, búšenie.

Kardiológ Rimmerman z Celevelandskej nemocnice vysvetľuje, že náhle zvýšenie teploty je pre srdce veľký stres, ktorý môže viesť až ku kolapsu. Teplota vody by podľa neho nemala byť nikdy príliš vysoká, do vane alebo vírivky (ale i sauny) by sme mali chodiť dostatočne hydratovaní a vstupovať do nej pomaly, aby si telo na teplo postupne zvyklo. A tiež platí, že takéto pôžitky by sme si mali užívať len na krátky čas, nie viac ako 20 minút.

Whitney Houston vo filme Osobný strážca. Foto: Profimedia
Whitney Houston Whitney Houston vo filme Osobný strážca.

Alkohol a teplá voda sa nemusia

Pred jedenástimi rokmi sa našlo vo vani hotelovej izby aj bezvládne telo legendárnej speváčky Whitney Houston. Patológ vtedy vyhlásil, že trpela ochorením tepien. Nebolo vtedy jasné, či bola aj pod vplyvom drog, ale všeobecne sa vedelo, že dlhé roky užívala kokaín, holdovala alkoholu a brala aj lieky proti úzkosti.

Ani pitie alkoholu vo vírivke alebo vo vani, prípadne kúpanie sa, keď máte alkohol v krvi, nie je dobrý nápad. Popíjanie v teplej vode zhoršuje dehydratáciu, ktorá môže spôsobiť točenie hlavy, závrat, nevoľnosť, búšenie srdca, zmätenosť alebo slabosť.

Samotný závrat môže byť smrteľne nebezpečný pri vychádzaní z vane alebo vírivky, pretože sa ľahko môže stať, že spadnete, stratíte vedomie a skončíte späť vo vode.

Dá sa zaspať vo vani?

Vírivka je skvelá na uvoľnenie mysle a tela, ale môžete v nej ľahko zaspať. O to skôr, ak si dáte pred tým zopár pohárikov. Teplá voda a alkohol môžu spôsobiť, že omdliete a potopíte sa. Ak v poslednej chvíli precitnete, keď sa zobudíte na vdýchnutie vody, v panike pri vstávaní z klzkej vane sa môže zopakovať rovnaký scenár, môžete sa pošmyknúť, udrieť, stratiť vedomie.

Rovnako ako teplo, aj alkohol rozširuje cievy a dehydratuje, to môže viesť k vyčerpaniu z tepla, ktoré môže vyvolať bezvedomie alebo dokonca mŕtvicu alebo srdcový infarkt, ak máte skryté ochorenie, o ktorom neviete.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Whitney Houston #Matthew Perry #teplý kúpeľ