Čo pomáha proti bolesti hrdla?

Bolesť hrdla v tomto období môže trápiť množstvo pacientov rôzneho veku. Pastilky na cmúľanie, spreje do hrdla či výplachy ústnej dutiny? Ako sa vyznať v rozmanitej ponuke látok proti bolesti hrdla? Odpoveď na túto otázku pripravila PharmDr. Katarína Stollárová z Lekárne Hypericum v Nitre.

09.11.2023 00:00
Pharm Dr Katarina Stollarova 02, pr, nepouzivat
PharmDr. Katarína Stollárová, Lekáreň Hypericum, Nitra

Bolesť hrdla (alebo odbornejšie zápal lymfoepitelového tkaniva hltana) patrí medzi základný obranný mechanizmus organizmu, ktorý uvoľňuje lymfocyty chrániace organizmus pred baktériami a vírusmi. Dobre fungujúci ochranný systém krčných mandlí chráni okrem dýchacích ciest aj tráviaci systém pred patogénmi, ktoré môžu byť nebezpečné pre hltan, pažerák a žalúdok.

Základným preventívnym opatrením pred bolesťou hrdla je ústna hygiena, dostatočný prísun tekutín, vitamínu C, odstránenie dráždivých podnetov v ovzduší (suchý vzduch, výpary chemických látok či rôzne splodiny, ale aj studený vzduch v nepriaznivom počasí). Preto nosenie šálu a dýchanie cez jednu vrstvu vytvára žiadanú bariéru.

Medzi ochranné, a teda preventívne preparáty patria prípravky vo forme sprejov, cmúľacích tabliet, či najnovšie aj rozpustných filmov s obsahom islandského lišajníka, čajovníkového oleja, šalvie, propolisu, kyseliny hyalurónovej či panthenolu. Sú to prírodné dezinficienciá, ktoré vedia šetrne zastaviť prejavy vznikajúceho zápalu hrdla, udržať ho v správne vlhkom prostredí a tvoriť ochranný film pred atakmi vonkajšieho prostredia. V kombinácii s celkovými analgetikami a antipyretikami dokážu zvládnuť aj náročnejšie infekcie, ktoré sa rozvinú práve v prostredí horných dýchacích ciest. Je to liečba určená hlavne pre deti, pre tehotné ženy a dojčiace mamičky.

Veľmi príjemné a účinné sú cmúľacie tablety, ktoré obsahujú antiflogistické látky, ako je flurbiprofén. Tie dokážu lokálne a veľmi účinne zmierňovať zápal. Prenikajú do tkaniva a doslova pôsobia analgeticky a upokojujúco, podobne ako keď cítime úľavu protizápalového krému pri aplikácii na boľavý chrbát. Sú to liečivá, ktoré majú vysokú vstrebateľnosť cez sliznicu do krvného obehu a tým ich dávkovanie musí byť skonzultované s lekárnikom. Vek pacienta by nemal byť tiež nižší ako 12 rokov. Pri liečbe takýmito pastilkami je vhodné pridať kloktanie hrdla čistou alebo slanou vodou, či výluhmi zo šalvie, repíka, prípadne harmančeka.

Látka benzydamid má svoje pevné miesto medzi preparátmi na liečbu zápalov hrdla z rôznych príčin. Je dostupná vo forme pastiliek, roztoku, ako aj v spreji – v podobe slabšej alebo silnejšej verzie. Môžu sa ním liečiť deti od 6 rokov a sú vhodné aj pre diabetikov. Látka má mierny protizápalový aj analgetický účinok. Vie pomôcť aj pri aftách či pri parodontóze a pri virotických zápaloch mandlí. Liečbu treba na štvrtý deň zameniť prírodnými preparátmi, alebo navštíviť lekára, ktorý prehodnotí váš zdravotný stav.

Za posledných 5 – 6 rokov sa na trhu udomácnil veľmi prijemný prípravok s trojkombináciou účinných látok, kde látka tyrotricín antibioticky ničí všetky namnožené patogény z povrchu sliznice. Má veľkú výhodu, že sa nevstrebáva, a tak sú jej nežiaduce účinky zminimalizované. V kombinácii s lokálnym anestetikom benzokaínom a benzalkónium chloridom prináša úľavu a čistotu pre boľavé a napadnuté tkanivo hltana a ústnej dutiny. Je vhodný aj pre deti od 6 rokov. Pre diabetikov však nie je vhodný, pre obsah sacharózy v tablete, ktorej treba vycmúľať počas prvého dňa 5 až 8 kusov. Ideálne liečiť sa 2 až 3 dni za sebou, aj po odznení príznakov. Je to veľmi efektívna liečba, ktorá vie účinne zabojovať s množiacimi sa baktériami na povrchu sliznice, ktorá by inak mohla viesť k závažným angínam a katarom horných dýchacích ciest.

Zápal hrdla a s ním spojené ťažkosti, hlavne v období chrípok a množiacich sa ochorení horných dýchacích ciest, je veľmi vhodné konzultovať ako prvé v lekárni. Vieme poradiť aj rozlíšiť príčiny bolesti a celkový prejav ochorenia v jeho počiatočnom štádiu.

Dostupnosť liekov v lekárni si ľahko overíte na PLUSeRecept.sk

chyba