Pokladáme sa za priemerných. Väčšina Slovákov si stále myslí, že stačí, ak budú tvrdo pracovať

Dve tretiny Slovákov sa považuje za priemerných, pocit výnimočnosti má len každý piaty z nás, zistila agentúra 2muse v októbrovom prieskume, ktorý vypracovala pre spoločnosť BILLA. Storočia v područí iných národností, nedozretá demokracia, to sú podľa sociológa Michala Vašečku faktory, ktoré prispievajú k dnešnému sebahodnoteniu Slovákov.

10.11.2023 08:00
17. Vlhová Foto: ,
Vlhová, Sagan a Štefánik - tieto osobnosti Slovákom spontánne napadnú.
debata

Vlhová, Sagan, Štefánik, ktoré významné osobnosti vám okamžite napadnú? Na tieto tri mená si Slováci a Slovenky spontánne spomenuli najčastejšie. Hrdé na významné osobnosti sú však len 2 percentá našich obyvateľov. To je nízke číslo, ak uvážime, koľko známych športovcov, vedcov alebo umelcov prerazilo aj v zahraničí. Michal Vašečka sa zamýšľa, že by to mohlo vyplývať z akejsi ťažoby, ktorá sa s nami ťahá z minulosti, keď sme nemali svoje elity. Mohol by to byť aj problém mimoškolského vzdelávania, a na Slovensku chýba aj elementárny konsenzus, čo sú najdôležitejšie momenty našej histórie. Okolo 15 percent opýtaných pociťuje národnú hrdosť na naše prírodné a kultúrne bohatstvo.

Chýba nám zdravé sebavedomie

Mnohí Slováci nevedia, čo ich robí výnimočnými ani v osobnom živote. Podľa sociológa Michala Vašečku máme o sebe istý sebaobraz, ktorý nás zráža k zemi. Vyznačujeme sa prehnanou sebakritickosťou v porovnávaní sa s ostatnými štátmi v Európe: „Ašpirácie ľudí na Slovensku sa v 21. storočí zmenili, no archetypy myslenia z minulosti sú stále prítomné v sebahodnotení ľudí.“ Ak už si na sebe niečo vážime, sú to naše osobnostné kvality – úprimnosť, schopnosť tvrdo pracovať a ísť si za svojimi cieľmi. Máme však pocit, že sa kvalita sama predá bez toho, aby sme o sebe dali vedieť. To, čo nám chýba je zdravé sebavedomie, aby sme sa dokázali odprezentovať.

Vieme, čo chceme, ale nemáme na to peniaze

Pozitívne je, že takmer tri štvrtiny Slovákov si zvyknú plniť svoje sny a majú svoje plány, v čom by sa chceli zlepšovať – v otázkach zdravého životného štýlu, stravovacích návykov alebo aktívneho trávenie voľného času. Podľa sociológa Vašečku to súvisí s tým, že v práci trávim viac času ako v iných krajinách EÚ, hoci to nie vždy prináša aj vyššiu efektivitu, a nemáme na seba toľko času, koľko túžime mať. Máme záujem pracovať aj na svojom sebarozvoji, efektívnejšom narábaní s časom a trpezlivosti. Najväčšou prekážkou v plnení si svojich snov je pre veľkú väčšinu Slovákov nedostatok peňazí.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #sebavedomie #Billa #Michal Vašečka #sebaprezentácia