Toto ochorenie žien postihuje aj 20 percent mužov. Aj u nich je spojené so zmenami pohlavných hormónov

Osteoporóza je ochorenie, ktoré sa prejavuje ubúdaním množstva kostnej hmoty a poruchami mikroarchitektúry kosti. To vedie k oslabeniu pevnosti kosti a k zvýšenej lámavosti.

11.11.2023 07:27
shutterstock 652697014 Foto:
Aj muži môžu mať osteoporózu.
debata (3)

V začiatkoch sa nijako neprejavuje, ani nebolí, ľudia preto bývajú náhle zaskočení až prvým prejavom osteoporózy – zlomeninou. Odhaduje sa, že približne 1 z 3 žien a 1 z 5 mužov nad 50 rokov sú ohrození osteoporotickou zlomeninou. Riziko zlomeniny kĺbu stehennej kosti je u mužov dokonca väčšie ako riziko rakoviny prostaty.

O osteoporóze mužov sa toľko nerozpráva

„Osteoporóza môže byť rôzna. Najčastejšie, až 80 percent, tvorí postmenopauzálna osteoporóza. Spôsobuje ju úbytok estrogénu, ktorí zapríčiní, že sa vyplavuje veľké množstvo vápnika z kostí a tie začnú rednúť,“ vysvetľuje reumatologička a podpredsedníčka Spoločnosti pre osteoporózu a metabolické ochorenie kostí Soňa Dubecká. Preto sa o osteoporóze hovorí ako o ochorení žien.

„Ďalších 20 percent ale tvoria sekundárne osteoporózy, ktoré sú často veľmi ťažké a postihujú rovnako aj mužov.“

Aj v prípade mužov je osteoporóza prepojená s produkciou hormónov. Existuje aj ekvivalent postmenopauzálnej osteoporózy u mužov, ktorá sa prejavuje počas andropauzy. „Vzniká v trochu neskoršom veku, než je tomu u žien, s päť až sedem ročným posunom,“ uvádza na správnu mieru reumatologička. Podľa nej je dôležitý rozdiel najmä v tom, že pokles pohlavných hormónov u mužov neprebieha tak prudko, preto je aj rednutie kostí postupné. U žien v menopauze dochádza k rýchlemu kostnému obratu a kosť redne rýchlo.

K osteoporóze prispieva nezdravý životný štýl

Urýchľuje ju nedostatočný prísun vápnika, horčíka, vitamínu D a stopových prvkov. Nadmerný prísun fosforu, ktorý potláča vstrebávanie vápnika, ktorý sa nachádza v spracovaných potravinách, ale aj kole, tam fosfáty najčastejšie plnia funkciu emulgátorov a antioxidantov. Rovnako nepriaznivý vplyv má aj vyšší podiel sodíka, ktorý sa nachádza najmä v spracovanom mäse, v údeninách. A rizikový je aj nadmerný príjem živočíšnych bielkovín.

Kosti oslabuje aj sedavý spôsob života. Fajčenie a konzumácia alkoholu, a preháňať by ste to nemali ani s kofeínom.

Jedným z rizikových faktorov sú poruchy stravovania, diéty a tráviace problémy, ktoré vedú k podváhe, ale to je problém, ktorý sa už týka najmä žien.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #osteoporóza