Toto sú najhoršie potraviny a nápoje pre vaše zuby. Radšej sa im vyhnite

Sladké bublinkové nápoje, žuvacie cukríky, farebné nanuky, miešané drinky? Existujú potraviny, ktoré by nemali mať prístup k vašim zubom a mali by ste si ich vedieť odoprieť.

17.11.2023 07:41
Sladkosti bez chémie: Domáce cukríky bez... Foto:
Tieto potraviny a nápoje nedávajte ani svojim deťom.
debata

V našich ústach žije viac ako 700 druhov baktérií. Niektoré sú užitočné, iné škodlivé. A tak môžeme uvažovať aj o našej strave, niektoré potraviny obsahujú živiny, ktoré posilňujú zuby a chránia ich pred zubným kazom a ochorením ďasien, iné sú naopak nutrične chudobné a navyše spôsobujú sfarbenie zubov, eróziu skloviny a zubný kaz.

Škodlivé baktérie rozkladajú cukry z potravín a nápojov a menia ich na kyseliny, ktoré časom môžu zo zubov vytiahnuť dôležité minerály a spôsobiť vznik zubného kazu. Prebytočný cukor si dokážu ukladať aj do zásoby a pokračovať v produkcii kyselín aj niekoľko hodín po tom, čo sme dojedli. Preto je také dôležité vyčistiť si zuby najmä pred spaním.

Zlé a dobré potraviny

Ak ústnu hygienu neberiete dostatočne zodpovedne, baktérie na povrchu zubov vytvoria mäkký povlak. Je to ideálne prostredie, kde sa môžu množiť. Ak zubný povlak stvrdne, zmení sa na zubný kameň, ktorý dráždi ďasná a spôsobuje zápal.

Áno, aj niektoré druhy čerstvého ovocia, zeleniny alebo škrobových potravín, ako sú citrusy, zemiaky, ryža alebo dokonca banány, nie sú pre naše zuby ideálne, obsahujú však živiny, ktoré podporujú naše celkové zdravie, čo môže prospieť nakoniec aj našim zubom, preto by sme sa im nemali vyhýbať.

1.Mäkké, žuvacie potraviny sa ľahko prilepia na zuby, alebo si nájdu cestu do medzizubných priestorov a ľahko spôsobia zubný kaz. Vyhýbať by ste sa mali lepkavým potravinám, ako sú sirupy, sušené ovocie, cukríky, ktoré môžu uviaznuť v medzizubných priestoroch. Hrozienka sú rovnako lepkavé a žuvacie ako gumené cukríky, rovnako ťažko sa čistia zo zubov, ale na rozdiel od medvedíkov obsahujú napríklad zinok. Vyhnite sa ich konzumácii vtedy, keď si nebudete môcť vyčistiť zuby.

2. Obzvlášť škodlivé sú sladké spracované potraviny a cukrovinky. Veľa cukru sa ale nachádza aj napríklad v zemiakových lupienkoch.

3. Koncentrované ovocné šťavy a džúsy sú sladké a zároveň kyslé, čo je pre zuby nepríjemná kombinácia. Pri pravidelnej kombinácii môžu narušiť zubnú sklovinu.

4. Sladké limonády, energetické nápoje obmývajú zuby v lepkavých a sladkých roztokoch a navyše sú kyslé. Naše zuby sa začínajú kaziť, keď pH v ústach klesne pod 5,5 . Väčšina týchto nápojov má pH okolo 3 až 4.

5. Kyslé sú aj káva a alkoholické nápoje, najmä miešané drinky, ktoré obsahujú cukrové sirupy.

6. Poškodiť, najmä slabé zuby, dokážu aj príliš tvrdé potraviny. Ak ste fanúšikom orieškov, vyberajte si mäkšie druhy. Úplne vylúčiť môžete tvrdé cukríky, ktoré dokážu poškodiť aj korunky alebo implantáty.

7. Zuby zafarbia jednoznačne cigarety. Podľa minuloročnej správy americkej spoločnosti Byte to dokážu aj potraviny a nápoje – čaj, káva, červené víno a kolové nápoje. Farebné škvrny zanechávajú aj paradajkové omáčky, sójová omáčka, balzamikový ocot, farebné nanuky a cukríky a kari alebo kurkuma.

8. Niektoré potraviny a nápoje môžu spôsobiť eróziu zubnej skloviny. Patrí k nim napríklad balzamikový ocot. Ten však určite nevyužívame v takom množstve, ako často pijeme sýtené sladené nápoje, ktoré by sme zo stravy mali úplne vylúčiť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zuby #zubný kaz #cukor #sladené nápoje