Odstránenie znamienka či operácia kŕčových žíl. Akým zákrokom praje zima?

Zimné obdobie je veľmi vhodné na niektoré medicínske či estetické zákroky. A to najmä preto, že v chladnejšom počasí sa lepšie hoja rany, nehrozí vznik pigmentácie a rekonvalescencia je celkovo kratšia a príjemnejšia. Čo všetko má vo svojom repertoári Doktor zima?

27.11.2023 14:00
nohy, kŕčové žily, doktor, liečba Foto:
Zima praje operáciám kŕčových žíl.
debata

Zima je najlepšie obdobie na odstránenie materských znamienok, operáciu kŕčových žíl či laserový zákrok na očiach. Hodí sa aj na zákroky estetickej medicíny.

Operácia kŕčových žíl

Kŕčové žily robia najväčšie problémy v lete, najlepší čas na ich odstránenie je ale v zime. „Počas leta sú operácie varixov (kŕčových žíl) kvôli potrebe nosenia kompresných pančúch po zákroku obmedzené,“ potvrdzuje Andrea Kusá, vedúca sestra jednodňovej zdravotnej starostlivosti nemocnice v Bánovciach nad Bebravou. Po operácii je tiež dôležité vyhýbať sa slnečnému žiareniu, ktoré by mohlo operované miesta zafarbiť pigmentom.

Odstránenie materských znamienok

Ak máte materské znamienko, ktoré síce aktuálne nepredstavuje nebezpečenstvo, ale v budúcnosti by sa mohlo zvrhnúť, dermatológ vám zrejme odporučí nechať si ho vybrať v zime. V lete sa horšie hoja rany, navyše by miesto mohlo vplyvom slnečných lúčov nepekne spigmentovať. Tmavé zafarbenie, za ktoré môže ultrafialové žiarenie, potom môže na pokožke zostať už navždy. V zásade každý chirurgický výkon, menší či väčší, je výhodnejšie podstúpiť v zimnom období. „V lete máme vyššie riziko zdĺhavejšieho hojenia rán či vzniku infekcií v rane,“ vysvetľuje Andrea Kusá.

Zákroky estetickej medicíny

Na klinikách estetickej chirurgie sa v zime dvere nezatvoria. V tomto ročnom období je vhodné podstúpiť napríklad laserové zákroky, ktoré narúšajú celistvosť pokožky. Takými zákrokmi sú odstránenie materských znamienok, pigmentácií či tetovania, peelingy (čistenie pleti)alebo ošetrenie jaziev či akné. Zima praje aj omladzovacím procedúram ako odstránenie vrások s využitím laseru. Po absolvovaní laserových zákrokov sa koža nemá vystavovať slnečných lúčom, práve z tohto dôvodu je lepšie ísť na ne práve teraz.

Liposukcia

Liposukcia je odstránenie prebytočného tuku u ľudí, ktorí si želajú schudnúť. Hlavnou sezónou na tento zákrok je jeseň, zima a skorá jar, pretože v chladnejšom počasí je jednoduchšie nosiť kompresné oblečenie, ktoré je po zákroku nutnosťou. Toto oblečenie uľahčuje hojenie a bráni vzniku opuchov. V horúcich dňoch sa riziko opuchov samozrejme zvyšuje.

Laserové operácie očí

Dnes tak obľúbené laserové operácie očí robia lekári radšej v zime, pretože po zákroku je orgán zraku nesmierne citlivý, prekážať mu môže slnko či alergény vo vzduchu. V lete je nutné na ochranu očí dôsledne nosiť slnečné okuliare. Ďalšie obmedzenie? Nejaký čas po výkone sa operovaný nesmie kúpať, čo nie je v čase dovoleniek práve vítané. Moderné laserové prístroje však dobu nepríjemností skracujú na minimum, a tak nemusí byť väčším problémom ani operácia v letnom období.

A čo v zime radšej nie?

Pacient s úpornými bolesťami kĺbov či chrbtice je vďačný, ak dostane skorý termín operácie a určite si nevyberá, v ktorom ročnom období by bolo najlepšie výkon podstúpiť. Je však predsa len lepšie, ak zákrok pripadne na teplejšie obdobie roku, pretože prechladnutie v zime spôsobuje tuhnutie svalov. To vedie k väčšej bolesti v mieste operácie a k spomaleniu rekonvalescencie. Rizikom sú aj možné úrazy na ľade či snehu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kŕčové žily #žily #kožné znamienka