Pozor! Ak lieky donesie kuriér, je to nezákonné

Lieky viazané na lekársky predpis nemožno dodávať prostredníctvom donáškových služieb, ktoré sa v súčasnosti rozmáhajú.

29.11.2023 06:20
lieky, tabletky Foto:
Donáška liekov na predpis je zakázaná.
debata

Na Slovensku rastie počet firiem, ktoré ponúkajú pacientom obstaranie liekov na lekársky predpis. Štátny ústav pre kontrolu liečiv pripomína, že predpísané lieky môžu vydávať výlučne lekárne alebo zákonom stanovené zdravotnícke zariadenia. Poskytnúť ich môže len osoba s príslušným vysokoškolským vzdelaním.

„Lekárenskú starostlivosť môže poskytovať výlučne osoba, ktorá má na túto činnosť povolenie. Činnosť subjektov bez povolenia na poskytovanie lekárenskej starostlivosti, ktoré obstarávajú lieky pre pacientov, nemá oporu v zákone o liekoch," skonštatoval riaditeľ štátneho ústavu Peter Potúček.

Lieky sa môžu odovzdať až po vykonaní všetkých predpísaných úkonov. Ide napríklad o kontrolu správnosti údajov uvedených na lekárskom predpise s údajmi v preskripčnom zázname, upozornenie na osobitné varovania pri užívaní lieku, ale aj informovanie pacienta o možnosti výberu náhradného lieku a o výške doplatku pacienta.

„Podobne ako odborné vyšetrenie u lekára, ani výdaj lieku na lekársky predpis nemožno uskutočniť prostredníctvom inej osoby namiesto farmaceuta alebo pacienta. Takýto postup je nezákonný, a navyše predstavuje pre pacienta značné riziká ako napríklad výdaj chybného alebo dokonca falšovaného lieku, nesprávne poučenie o užívaní lieku, zneužitie osobných údajov a mnohé ďalšie," dodal Peter Potúček.

debata chyba
Viac na túto tému: #lieky #recept #lekárnik #doplatky na lieky