Na Slovensku vznikla nová klinika nefrológie

Univerzitná nemocnica Bratislava otvorila Kliniku nefrológie a transplantácií obličiek. Nové pracovisko vzniklo na potrebu ďalšieho rozvoja programu transplantácií obličiek.

29.11.2023 06:10
obličky, lekár, urológia, nefrológia, obličkové... Foto:
Ľudia trpiaci chorobami obličiek dostali k dispozícii nové pracovisko v hlavnom meste.
debata

Nová klinika pozostáva z lôžkovej a ambulantnej časti. Lôžkovú časť tvorí oddelenie a jednotka intenzívnej starostlivosti. „Ambulantná zdravotná starostlivosť sa poskytuje v troch ambulanciách: nefrologickej a internistickej ambulancii, transplantačnej ambulancii, konzultačnej a sonografickej ambulancii,“ priblížila hovorkyňa nemocnice Eva Kliská s tým, že základom činnosti kliniky je poskytovanie liečebno-preventívnej zdravotnej starostlivosti v oblasti nefrológie a transplantačnej nefrológie.

„Zrekonštruované priestory kliniky spĺňajú vysoký hygienický štandard, zabezpečujú komfort a vytvárajú adekvátne podmienky pre liečbu imunokompromi­tovaných pacientov (s nedostatočne fungujúcou imunitou) ako aj pacientov s vybranými nefrologickými diagnózami vyžadujúcimi imunosupresívnu (potlačenie imunity) alebo biologickú liečbu," uviedla prednostka kliniky Zuzana Žilinská. Ako dodala, cieľom je zabezpečiť čo najlepšiu dostupnosť vysokošpeciali­zovanej zdravotnej starostlivosti a zvýšiť počet transplantácií obličiek a podiel transplantácií obličiek od živých darcov.

V bratislavskom transplantačnom centre od začiatku roka odobrali orgány od 26 darcov. Získalo sa tak 46 obličiek, 15 pečení, päť sŕdc a dve pľúca. „Urobilo sa 32 transplantácií obličiek, z toho štyri od živých darcov," poznamenala Eva Kliská s tým, že ostatné orgány boli podľa platných pravidiel odoslané do príslušných transplantačných centier na Slovensku a v Českej republike.

„Z celkového počtu odberov bolo 72 percent multiorgánových. Tieto odbery sú logisticky aj technicky náročné, avšak vďaka viacerým orgánom odobratým od jedného darcu umožňujú zachrániť viac ľudských životov," doplnil zástupca prednostky kliniky Martin Chrastina.

debata chyba
Viac na túto tému: #obličky #tri obličky #transplantácia obličiek