Humanitárna katastrofa, veľká nehoda? Špeciálne upravené vozidlo privezie svetlo, teplo, ležadlá i strechu nad hlavou

Peugeot Boxer so znakom Červeného kríža. Biela dodávka okrem znaku, ktorý je symbolom pomoci, záchrany a nádeje najmä pri humanitárnych katastrofách, navonok nie je ničím zaujímavá. Vnútri však obsahuje všetko, aby záchranári mohli svietiť, kúriť, ošetrovať aj komunikovať medzi sebou. Tri takéto špeciálne upravené vozidlá dnes Slovenský Červený kríž (SČK) získal od Nadácie Lidl Slovenská republika.

29.11.2023 17:30
Slovenský Červený kríž, pracovníci Foto:
Pracovníci Slovenského Červeného kríža pred špeciálne upravenými dodávkami. Žltý prístroj vpravo slúži na vykúrenie stanu, hadica z neho vedie teplý vzduch do vnútra stanu.
debata

Humanitárni pracovníci sa v teréne veľakrát stretávajú so situáciami, na zvládnutie ktorých potrebujú špeciálne vybavenie. Všetko potrebné aj na niekoľkodňovú pomoc priamo na mieste budú mať teraz prakticky „uskladnené“ v troch identicky vybavených špeciálnych vozidlách. Podľa potreby sa s nimi budú môcť presunúť na konkrétne miesto a pomáhať tam, kde to bude potrebné.

Peugeoty Boxer majú otváranie z oboch strán aj... Foto: Bianka Stuppacherová
Peugeot Boxer, Slovenský Červený kríž Peugeoty Boxer majú otváranie z oboch strán aj zozadu, vedľa je "balónový systém, ktorý dokáže osvetliť priestor až do výšky štyroch metrov.

Špecializované vozidlá boli navrhnuté a skonštruované tak, aby disponovali vybavením potrebným do krízových situácií. Disponujú napríklad elektrocentrálou, veľkým nafukovacím vyhrievaným stanom, zdrojmi úžitkovej vody, naftovým kúrením, externým osvetlením, elektrickými bubnami, ručnými rádiostanicami, stolmi s lavicami či poľnými skladacími lôžkami v samostatných hliníkových boxoch, plynovými varičmi, ale aj nástrojmi ako sú lopaty či vyslobodzovacie príslušenstvo. „Tento prenosný balónový systém vie osvetliť okolie až do výšky štyroch metrov. Elektrocentrála patrí medzi špičku, ďalší prístroj je určený na vykurovanie stanu. Stany sa dajú aj spájať, sú navzájom kompatibilné, každé auto má štyri ručné rádiostanice, aby záchranári spolu vedeli komunikovať. Vmestí sa tam doho dosť, lebo pri katastrofách nikdy neviete, čo budete potrebovať,“ hovorí riaditeľ Jozef Seleš, ktorého firma Selvit mala na starosti obsah a prípravu týchto vozidiel.

Nášivka na chrbte bundy jedného z pracovníkov SČK. Foto: Bianka Stuppacherová
Slovenský Červený kríž, nášivka Nášivka na chrbte bundy jedného z pracovníkov SČK.

Slovenský Červený kríž dnes získal tri špeciálne upravené do krízových situácií vďaka charitatívnym verejným zbierkam Srdcia na správnom mieste, ktorá sa uskutočnila v predajniach diskontu. Ľudia sa do nej mohli zapojiť zakúpením nálepky v hodnote 50 centov, pričom celý výťažok putoval na podporu SČK. Vďaka zákazníkom sa podarilo vyzbierať viac ako 177-tisíc eur, ďalších 100-tisíc prispel Lidl. Za túto sumu zakúpil diskont tri špeciálne upravené vozidlá s kompletnou výbavou na riešenie krízových situácií priamo na mieste.

„Skúsení profesionáli a dobrovoľníci dokážu často zázraky a so špeciálne vybavenými vozidlami budú ešte rýchlejší a efektívnejší. Ďakujem našim zákazníkom i zamestnancom, spoločne sme opäť dokázali niečo výnimočné,“ povedala Zita Szlavikovics, generálna riaditeľka Lidl Slovenská republika. "Dokážeme ľudí vyškoliť, ale potrebujeme aj techniku. Preto ďakujeme za tieto tri vozidlá, zabezpečia, aby v prenesenom zmysle slova najlepší piloti lietali na najlepších strojoch,“ dodal prezident SČK MUDr. Jozef Köppl.

Ak nevidíme nikde na autách či oblečení záchranárov znak červeného kríža, buďme radi. Znamená to, že je dobre.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #záchrana #nešťastie #Lidl #záchranár #humanitárna katastrofa #Slovenský červený kríž