Suchý zápal pľúc sa po Číne šíri aj v Európe. Treba sa báť novej pandémie?

Mykoplazmový zápal pľúc postihuje najmä deti, zvýšený výskyt už hlásia aj niektoré európske krajiny.

30.11.2023 11:00
chrípka, covid, kašeľ, choroba, horúčka Foto:
Mykoplazmový zápal pľúc postihuje najmä deti.
debata (6)

Už niekoľko týždňov sa v Číne šíri zápal pľúc postihujúci hlavne malé deti a dospievajúcich. Čakárne i detské oddelenia nemocníc sú preplnené hlavne v metropole Pekingu a severočínskej provincii Liao-ning.

Svetová zdravotnícka organizácia, ktorá monitoruje výskyt infekčných ochorení vo svete, si nezvyčajnej situácie všimla a rovnako ako v podobných prípadoch požiadala Čínu o bližšie informácie. Z poskytnutých údajov vyplynulo, že by nemalo ísť o novú chorobu, ako tomu bolo v prípade covidu, ktorý sa tiež do sveta rozšíril z Číny. Príčinou rastúceho počtu prípadov má byť nákaza baktériou mycoplasma pneumoniae. Niektoré európske krajiny už rovnako hlásia zvýšený počet prípadov, aký predtým nezaznamenali desaťročia.

Môže za to lockdown?

Čína mala jedny z najtvrdších protiepidemických opatrení a zrušila ich ako jedna z posledných krajín na svete. Práve s lockdownami má súvisieť súčasný nárast mykoplazmového zápalu pľúc. „Fenomén nárastu respiračných infekcií po uzáverách sa niekedy označuje ako imunitný dlh,“ citovala agentúra ČTK profesora Francoisa Ballouxa z britskej University College London. „Vzhľadom na to, že Čína zažila oveľa dlhšie a tvrdšie zákazy vychádzania než ktorákoľvek iná krajina na svete, čakalo sa, že následné vlny nákaz by mohli byť veľké,“ dodal lekár. Vedci upokojujú, že z tohto pandémia s najväčšou pravdepodobnosťou nebude, má ísť skutočne len o prechodné rozšírenie po uvoľnení opatrení, ktoré nemá potenciál spôsobiť znovu celosvetovú katastrofu.

Rastúci počet prípadov však už zaznamenali viaceré európske krajiny. Francúzsko hlási, že vo vekovej skupine detí do 15 rokov je nárast 36 percent, pričom tak významné zvýšenie je nezvyčajné. Holandsko oznámilo podobný vývoj s tým, že u detí nemali toľko zápalov pľúc už desaťročia. Len za jeden týždeň bolo ochorenie diagnostikované až 80 deťom zo sto tisíc (išlo o deti do 14 rokov). Nie všetky pneumónie (zápaly pľúc) pritom musí mať na svedomí mykoplazma.

Tak trochu iný zápal pľúc

Baktéria spôsobuje takzvané suché zápaly pľúc. Ich priebeh býva zvyčajne oveľa miernejší ako pri typickej pneumónii, ktorú často spôsobujú baktérie ako streptococcus či haemophilus. Príznaky sú vtedy dramatickejšie: vysoká horúčka, bolesti na hrudníku, problémy s dýchaním. Oproti tomu nákaza mykoplazmou často pripomína len bežné nachladnutie, preto sa jej ani nevenuje zvýšená pozornosť, čo je rizikom pre rozvoj ťažšieho stavu.

Vo väčšine prípadov sa nákaza obmedzí len na horné cesty dýchacie (bolesť v krku, nádcha), avšak niekedy môže postúpiť nižšie a napadnúť pľúca. Príznakom je vtedy predovšetkým suchý, dráždivý, až záchvatový kašeľ. Teplota je zvýšená len mierne. Chorý vykašliava hlieny, ktoré majú niekedy až hnisavý charakter. V ťažších prípadoch sa môžu objaviť ťažkosti s dýchaním či pokles hladiny kyslíka.

Mykoplazmový zápal pľúc sa lieči antibiotikami, nejde však o jednoduchú liečbu, pretože baktéria je veľmi vzdorovitá. Okrem dýchacích ciest môžu byť postihnuté aj iné orgány, popísané boli zápaly kĺbov či mozgu, postihnutie ucha, srdca či periférnych nervov, kožná vyrážka.

Predskokan RS vírus

Mykoplazmový zápal pľúc nie je jedinou infekciou, ktorá sa začala šíriť po uvoľnení proticovidových opatrení. Vírusy a baktérie, ktoré mali kvôli opatreniam „zákaz činnosti“, zrazu znovu dostali voľné pole pôsobnosti a svoju šancu využili. V úspešnom ťažení im pomohlo a stále pomáha i oslabenie organizmu po prekonaní covidu a „zlenivenie“ detskej imunity, ktorá počas lockdownov nedostávala dostatok podnetov, aby sa mohla zdokonaľovať.

Minulý rok sa i Slovenska výrazne dotkol respiračný syncyciálny vírus (RS vírus). Ide o bežný sezónny vírus, avšak nezvyčajný bol veľmi vysoký počet prípadov hlavne u detí. A hoci väčšina detí nemá výraznejšie problémy, v závažných prípadoch sa môže objaviť bronchiolitída (zápalové ochorenie stien dolných úsekov dýchacích ciest) a pneumónia. Približne jedno až dve percentá detí mladších ako šesť mesiacov musia previezť do nemocnice.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #antibiotiká #zápal pľúc #zápal priedušiek #Covid-19