Exotické semienka sú skvelé na chudnutie, dodajú vápnik i bielkoviny

Ak chcete schudnúť, zaraďte do jedálnička chia semienka. Obsahujú vlákninu i bielkoviny, čo sú dôležití pomocníci pri zhadzovaní kilogramov.

02.12.2023 05:30
bazalka, bazalkové semienka, napučanie Foto:
Chia semienka pomáhajú pri chudnutí.
debata

Semienka rastliny šalvie hispánskej sú obľúbené pre svoj vysoký obsah živín, vďaka čomu získali status super potraviny. Chia semienka obsahujú mnoho proteínov, kvalitných sacharidov, vitamínov, minerálov a antioxidantov. Sú jedným z najvýznamnejších zdrojov omega-3 nenasýtených mastných kyselín, ktoré potrebujeme na dobrú činnosť imunity i mozgu. Pre konzumentov je výhodou, že majú neutrálnu chuť, hodia sa tak do mnohých jedál. Celiatici ocenia, že neobsahujú lepok.

„Chia semienka sa veľmi hodia na chudnutie, pretože zasýtia. „Ak zjete jedlo s chia, nebudete mať do niekoľkých minút vlčí hlad. Táto vlastnosť je daná tým, že takmer všetky sacharidy v semenách sú tvorené vlákninou. V porovnaní s inými rastlinnými zdrojmi chia semienka obsahujú aj vyšší podiel kvalitných bielkovín. Dostatočná konzumácia bielkovín znižuje nutkavé myšlienky na jedlo, a tak pomáha pri chudnutí,“ odhaľuje jedno z tajomstiev semienok farmaceutka Soňa Štefániková z lekárne Dr. Max. Chia sú zdrojom bielkovín aj pre ľudí s nízkym príjmom živočíšnych produktov.

Chia ocenia vegáni

Semienka vynikajú vysokým obsahom veľmi dobre vstrebateľného vápnika, ktorého je v nich dokonca päťnásobne viac ako v kravskom mlieku. Chia si môžu do stravy pridať tí, ktorí sa vyhýbajú konzumácii mlieka, napríklad vegáni alebo ľudia s intoleranciou na laktózu a podobne. K udržaniu zdravia kostí a zubov prispievajú okrem vápnika aj v chia obsiahnutý horčík a fosfor.

Super potravina sa vyznačuje významnými protizápalovými účinkami vzhľadom na obsah pre zdravie prospešných antioxidantov, vitamínu C a E a škoricových kyselín.

Chia semienka by mali byť zásadným doplnkom stravy pre športovcov, vegánov, vegetariánov, pre osoby s nadváhou, lebo sú vhodným pomocníkom pri znižovaní cholesterolu a podporujú imunitu. Prispievajú tiež kzvýšeniu fyzického výkonu, môžu zlepšiť fungovanie tráviaceho traktu, znížiť riziko vzniku alebo zabrániť zhoršeniu ochorení srdcovo-cievneho systému a cukrovky.

Soňa Štefániková z lekárne Dr. Max však upozorňuje, že chia semienka nie sú vhodné pre každého. Pri ich konzumácii by si mali dávať pozor tí, ktorých trápi nízky krvný tlak. Chia semienka síce telu energiu dodávajú, no ak vám znížia tlak krvi, budete, naopak, bojovať s malátnosťou.

Ako užívať chia

Ak organizmus nie je zvyknutý na výživu bohatú na vlákninu, chia semiačka môžu spôsobiť nepríjemné nadúvanie, bolesti brucha, zápchu, prípadne hnačku. Odporúčanú dennú dávku predstavujú dve čajové lyžičky, čiže približne 25 gramov, ktoré si vhodne rozdeľte počas celého dňa. Ťažkosti sa taktiež môžu objaviť, keď po väčšom množstve vlákniny neprijmete dostatok tekutín. Voda je totiž nevyhnutná pre prechod vlákniny tráviacim traktom.

„Ľudia s chronickými zápalovými ochoreniami čriev ako napríklad Crohnova choroba, ulcerózna kolitída a iné by mali v potrave kontrolovať príjem vlákniny, a teda konzumáciu chia semienok potenciálne zredukovať,“ radí farmaceutka. Chia semienka môžete jesť surové, ale aj ich pridať do kaše, jogurtu, pečiva či si nimi posypať obľúbený šalát.

Vzhľadom na nutričné hodnoty sa chia semienka odporúča užívať hlavne ráno, aby telu dodali potrebnú energiu na celý deň. Užívanie večer by mohlo spôsobiť ťažkosti so zaspávaním.

debata chyba
Viac na túto tému: #chia #semienka