Barbara Haščáková zomrela na mŕtvicu v 43 rokoch. Ochorenie si nevyberá, postihuje aj mladých ľudí

Nebezpečná cievna mozgová príhoda sa síce vyskytuje najmä u starších ľudí, avšak nie je žiadnou výnimkou, ak postihne aj mladého človeka.

04.12.2023 06:00
Barbara Hascakova Foto: ,
Barbara Haščáková zomrela.
debata (18)

Speváčka Barbara Haščáková, ktorá ako členka hudobných formácií Maduar a MC Erik a Barbara žiarila v 90. rokoch, zomrela vo veku len 43 rokov na mŕtvicu. Po úspechoch na Slovensku sa na začiatku nového tisícročia presťahovala do Spojených štátov amerických, krajina neobmedzených možností jej však nakoniec šťastie nepriniesla, hoci sa tu vydala za potomka českých emigrantov a pochvaľovala si anonymitu, po ktorej tak túžila.

Košická rodáčka sa ponosovala na rôzne zdravotné problémy, trápila ju najmä slinivka. Hovorilo sa o ťažkom zápale tohto životne dôležitého orgánu, ktorý prešiel do chronickej formy. Dlhodobé zdravotné ťažkosti vyvrcholili náhlou cievnou mozgovou príhodou, ktorú, žiaľ, neprežila. Stalo sa tak už 22. novembra, telesné pozostatky budú prevezené na Slovensko v najbližšej dobe.

Mŕtvica sa síce vyskytuje najmä u starších ľudí, avšak nie je žiadnou výnimkou, ak postihne aj mladého človeka, výnimočne aj malé dieťa. Pozor na jej výskyt by si mali dať dospievajúce dievčatá a mladé ženy, ktoré užívajú hormonálnu antikoncepciu, zároveň fajčia a majú aj genetickú predispozíciu k vytváraniu krvných zrazenín. Tie spôsobujú okrem cievnej mozgovej príhody aj srdcový infarkt či embóliu. Užívanie antikoncepcie sa vo všeobecnosti považuje za rizikový faktor mŕtvice. Tým je aj tehotenstvo, pôrod a obdobie po pôrode.

Dostala ju aj Sharon Stone

Ťažkú a rozsiahlu mŕtvicu, z ktorej sa spamätávala dlhé roky, postihla v roku 2001 aj slávnu herečku Sharon Stone (65). Mala vtedy len 43 rokov, rovnako ako zosnulá speváčka. Známu českú majsterku sveta v aerobiku Olgu Šípkovú (54) dohnala mŕtvica tiež ako relatívne mladú, v 52 rokoch. Ako priznala, predtým prepínala sily, trpela nespravosťou a mala silné depresie.

Práve nedobrý psychický stav je jednou z príčin mŕtvice. Stres, napätie a celkovo psychická nepohoda zahusťujú krv, tá sa viac zráža a vytvárajú sa nebezpečné krvné zrazeniny.

„Významnými faktormi vzniku mŕtvice sú nezdravý životný štýl, ktorý sprevádza chronický stres, nedostatok pohybu a poruchy spánku, ďalej fajčenie a strava s vysokým obsahom cukrov a živočíšnych tukov. Dôsledkom býva vysoký krvný tlak, cukrovka a zvýšená hladina krvných tukov. To sú hlavné rizikové faktory postihnutia tepien v našom tele,“ popisuje česká Všeobecná zdravotná poisťovňa. Pre odhalenie vysokého krvného tlaku či cukrovky majú zásadný význam preventívne prehliadky u praktického lekára.

Ako sa mŕtvica prejaví

K hlavným príznakom mŕtvice patria poklesnutý kútik úst, slabé končatiny, zmätenosť či poruchy reči. V takom prípade na nič nečakať a okamžite volať záchranku. Ide o čas, len včas poskytnutá starostlivosť dokáže zachrániť život a predísť následkom cievnej mozgovej príhody, ku ktorým môže patriť aj veľké obmedzenie pohybových schopností, niekedy sa už postihnutý ani nepostaví z postele.

„Náhla cievna mozgová príhoda po sebe zanecháva nezmazateľné stopy v podobe porúch pohybu, koordinácie, prehĺtania, výslovnosti, pamäte, neraz aj intelektu,“ popisuje zdravotná poisťovňa Dôvera. Dôležité je začať včas s rehabilitáciou.

Na mŕtvicu sa dnes síce umiera menej ako v minulosti, pretože starostlivosť o postihnutých je lepšia, avšak počet prípadov rastie. Ročne sa s ňou stretne okolo 12-tisíc ľudí. Riziko pritom začína stúpať už od 45. roku a významne sa zvyšuje od 65 rokov. Zo všetkých prípadov tvoria až tri štvrtiny.

© Autorské práva vyhradené

18 debata chyba
Viac na túto tému: #mŕtvica #cievna mozgová príhoda #mozgová mŕtvica