Prvú robotickú operáciu štítnej žľazy v strednej Európe urobili v Banskej Bystrici

Operácia je okrem prvenstva unikátna najmä v prínose pre pacienta, ktorému nezostane na krku nepekná jazva.

05.12.2023 05:30
robotická operácia, robot Foto:
V Banskej Bystrici operoval pacientku s nádorom štítnej žľazy robotický systém.
debata

V banskobystrickej Fakultnej nemocnici s poliklinikou F. D. Roosevelta uskutočnili úplne prvú roboticky asistovanú operáciu štítnej žľazy v strednej Európe. Operácia je okrem prvenstva unikátna najmä v prínose pre pacienta, ktorému nezostane na krku nepekná jazva. Robotický prístup okrem estetického hľadiska znižuje aj riziko poranenia hlasového nervu.

Pacientke vyoperovali nádor na štítnej žľaze zavedením ramien robotického chirurgického systému pod pravú pazuchu. „Špeciálnym retraktorom (prístroj používaný na rozovretie či pridržanie orgánov počas operácie) sme popod kožu vytvorili tunel, ktorým sme sa dostali až ku štítnej žľaze a odstránili jej postihnutú časť,“ vysvetlil Peter Vladovič, primár oddelenia miniinvazívnej chirurgie.

Operáciu viedol profesor Gabriele Materazzi z Univerzitnej nemocnice v Pise, s ktorým banskobystrickí chirurgovia spolupracovali už pri zavádzaní miniinvazívnych operácii štítnej žľazy metódou v roku 2005. „Na chirurgickej klinike vykonávame tieto výkony ako jediné pracovisko na Slovensku a operovali sme už takmer pacientov. Zavedenie roboticky asistovaného prístupu pri operáciách štítnej žľazy je pokrokom v miniinvazívnej chirurgii na ešte vyššiu kvalitatívnu úroveň a radi by sme ho v najbližšej dobe zaviedli do štandardnej praxe,“ uviedol prednosta kliniky Ľubomír Marko.

Štítna žľaza je dôležitý orgán, ktorý vytvára a reguluje činnosť hormónov v tele. Chirurgická liečba je pacientovi odporučená pri jej zväčšení, výskyte uzlíkov alebo nádorov.

debata chyba
Viac na túto tému: #rakovina #štítna žľaza