Nebezpečná baktéria, ktorá spôsobuje aj smrteľné zápaly pľúc. Pritom sa im dá ľahko predísť

Pneumokoky sú baktérie, ktoré bežne osídľujú dýchací trakt človeka. Na druhej strane sú príčinou závažných ochorení, ako je zápal mozgových blán, otrava krvi či zápal pľúc. Zápal pľúc (pneumónia) je vážna choroba.

07.12.2023 10:00
tuberkuloza pluca Foto:
V rebríčku najčastejších príčin hospitalizácie sa nielen na Slovensku dlhodobo umiestňuje zápal pľúc - pneumónia.
debata

Pneumokok (Streptococcus pneumoniae) je problémom najmä malých detí, tie majú v súčasnosti vakcínu proti pneumokokom v povinnom očkovaní. Ďalej je veľkým problémom starších ľud a tých, čo majú z akéhokoľvek dôvodu oslabenú imunitu. Mimochodom, bakteriálna infekcia pneumokokom je najčastejšou komplikáciou chrípky.

Zápal pľúc spôsobuje celá paleta možných choroboplodných mikroorganizmov. Musíme odlíšiť dve základné skupiny – vírusový a bakteriálny zápal pľúc. „Nedá sa povedať, ktorý z nich je nebezpečnejší, oba tieto zápaly pľúc môžu byť smrteľné,“ hovorí pneumologička pre dospelých MUDr. Katarína Dostálová z Bratislavy. „Navyše na vírusovú infekciu sa veľmi často neskôr nabalí bakteriálna.“

Podľa jej slov je pneumokok baktéria, ktorá vyvoláva rôzne hnisavé infekcie, u detí infekcie uší, hrdla, u dospelých zápaly prinosových dutín, priedušiek a to, čoho sa boja odborníci na respiračnú medicínu, je zápal pľúc. Problémom je najmä taký typ pneumokoka, ktorý sa rozšíri aj do iných lokalít, kde by sa baktérie ani nemali nachádzať. Vtedy vznikajú tzv. invazívne pneumokokové ochorenia ako zápal mozgových blán a sepsa (otrava krvi, keď sa baktérie dostanú do krvi).

Pneumologička: Zápal pľúc vás nemusí zabiť. Odolnú baktériu pneumokoka totiž zastaví toto
Video
O tom, ako pred nebezpečným pneumokokom ochrániť ľudí s narušenou imunitou a osoby vo veku 59+, sa v rámci "Ide o zdravie" zhovárame s pľúcnou lekárkou MUDr. Katarínou Dostálovou. / Zdroj: TV Pravda

Odolnosť proti známym antibiotikám

Problém pri pneumokových ochoreniach je to, že pneumokoky sú veľmi často odolné proti antibiotikám, to znamená, že liečba nemusí byť účinná. V aktuálnom časopise o laboratórnej diagnostike inVitro sa dočítate, že pri infekciách horných a dolných dýchacích ciest je až 45 % pneumokokov odolných proti známym antibiotikám ako azitromycín (to je známy Sumamed) či klaritromycín (ľudia ho poznajú skôr pod obchodným názvom Klacid alebo Fromilid), 31 % proti klindamycínu (Dalacin), takže odolného pneumokoka môže byť naozaj ťažké vyliečiť. „Najčastejšia rezistencia je na tzv. makrolidové antibiotiká, ktoré sa aj najviac používajú. Najmä u ľudí alergických na klasický penicilín sú napríklad tieto antibiotiká prvou voľnou,“ vysvetľuje MUDr. Ostrovská.

„Áno, v súvislosti so stále sa zvyšujúcou rezistenciou baktérií na antibiotiká sa komplikuje aj liečba pneumokokového zápalu pľúc najmä v rizikových skupinách. Ak sa však títo ľudia očkujú, vytvorí sa dostatočná imunitná odpoveď organizmu na to, aby ochorenie aj v prípade, že sa nakazia, prekonali s miernejším priebehom,“ dodáva pľúcna lekárka Dostálová. Rizikovým prostredím sú najmä kolektívy. Osoby umiestnené v zariadeniach sociálnych služieb sú vystavené zvýšenému nebezpečenstvu invazívnych pneumokokových infekcií, preto by sa podľa vyhlášky ministerstva mali povinne očkovať.

„Očkovanie proti pneumokokovým infekciám chráni pred nebezpečným zápalom pľúc a nie je viazané na ročné obdobie. Apelujeme najmä na seniorov a chronicky chorých pacientov, aby využili túto účinnú, zdravotnou poisťovňou plne hradenú formu prevencie,“ dodáva všeobecná lekárka MUDr. Soňa Ostrovská. V období chrípkovej očkovacej sezóny je možné podať vakcínu proti chrípke súbežne s vakcínou proti pneumokokom počas jednej návštevy lekára, každú do iného ramena. Inak je však toto očkovanie možné absolvovať kedykoľvek počas celého roka.

K dispozícii tri vakcíny pre dospelých

Pre dospelých sú aktuálne dostupné tri vakcíny proti pneumokokom. Je to staršia 23-valentná polysacharidová vakcína, ktorá vyvoláva imunitu proti 23 sérotypom pneumokoka, ale nie dlhodobú. Ďalej sú k dispozícii dve tzv. konjugované vakcíny, ktoré vyvolávajú dlhodobú imunitu. Staršia je 13-valentná a od leta je k dispozícii 20-valentná, čo znamená, že vyvoláva imunitu proti dvadsiatim sérotypom pneumokoka. Je hradená poisťovňami pre všetkých vo veku od 59 rokov bez ohľadu na zdravotný stav a pre chronicky chorých pacientov od 18 rokov. A podľa všetkého nebude potrebné v budúcnosti nijaké preočkovanie.

Pneumokokové ochorenia

  • sú spôsobené baktériou Streptococcus pneumoniae, má mnoho sérotypov (líšia sa štruktúrou, genetickými mutáciami)
  • pneumokok môže byť odolný proti antibiotikám, čo znamená, že liečba nemusí byť účinná
  • pneumokok je zodpovedný za viac ako polovicu všetkých úmrtí na zápal pľúc
  • ochorenia, ktoré zvyšujú riziko vzniku pneumokokového ochorenia, sú: chronická bronchitída, chronická obštrukčná choroba pľúc, vysoký krvný tak, cukrovka, problémy so srdcom (kardiálna dekompenzácia)
  • seniori sú najviac ohrození pneumokokovými invazívnymi infekciami, ako je otrava krvi, zápal mozgových blán a zápal pľúc
  • nositeľom pneumokoka je 5–10 % zdravých dospelých a 20–40 % zdravých detí (hovorí sa tomu bezpríznakové nosičstvo)

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zápal pľúc #pľúca #pneumológ #pneumológia #pneumokok