Jete zdravo a aj tak máte vysoký cholesterol? Tu je vysvetlenie záhady

Snažíte sa obmedzovať v strave tuky, hmotnosť máte v poriadku a aj tak vám krvné testy pravidelne ukazujú vysoký cholesterol? Žiadna záhada, tu je jedno z možných vysvetlení.

07.12.2023 07:00
cholesterol Foto:
Cholesterol a stres sú spojené nádoby.
debata

Ak sa čudujete, prečo máte zvýšený cholesterol, hoci si dávate pozor na pravidlá zdravej životosprávy a vo výžive obmedzujete tuky, príčinou môže byť silný chronický stres.

Aká je spojitosť medzi duševnou nepohodou a vysokým cholesterolom? Pre mnohých možno prekvapujúca. Či už ide o krátkodobý alebo dlhodobý stres, ľudský organizmus počas psychického napätia uvoľňuje hormóny adrenalín a kortizol. Tie majú svoj zmysel, pomáhajú vzniknutú situáciu zvládnuť, a to bojom alebo útekom. Sú to naše dávne inštinkty vytvorené, aby sme prežili.

Stresové hormóny sú síce užitočné, telo uvedú do pohotovosti, aby mohlo účinne reagovať, problém však nastáva, ak pôsobia dlhodobo a zdanlivo bez príčiny. Vtedy už poškodzujú orgány a v konečnom dôsledku môže ich neblahé pôsobenie na organizmus viesť až srdcovému infarktu alebo cievnej mozgovej príhode.

Čím viac stresu, tým viac cholesterolu

Na tvorbu hormónov telo potrebuje práve cholesterol. Táto tuková látka sa síce vo vyšších koncentráciách považuje za doslova životu nebezpečnú, avšak zároveň v organizme plní veľa dôležitých úloh. Práve vďaka nej sa tvoria nielen hormóny, ale napríklad aj žlčové kyseliny, ktoré nám umožňujú tráviť tuky.

Platí jednoduchá rovnica, že čím viac stresu, tým viac sa vyplavuje stresových hormónov. A aby sa mohli neustále vyplavovať, o to viac cholesterolu treba na ich tvorbu. Niet divu, že ľudia, ktorým zistia z krvi vysokú hladinu stresových hormónov, majú často zároveň aj zvýšený cholesterol.

Negatívny vplyv stresu na hladinu cholesterolu už dokázali viaceré štúdie. Podľa nich ľudia, ktorí v práci alebo aj v osobnosti živote zažívajú silný stres, majú zároveň vysoký cholesterol a s väčšou pravdepodobnosťou naň aj užívajú lieky.

Ak teda máte problémy s vysokou hladinou tejto látky, skúste sa menej stresovať, viac odpočívajte, venujte sa sebe i blízkym a naučte sa techniky, ktoré psychické napätie účinne znižujú, napríklad meditácia alebo relaxácia.

Rolu hrá aj genetika

Za vyššiu hladinu cholesterolu okrem nadmerného príjmu tukov v strave či chronického stresu ďalej môžu prílišná konzumácia cukrov, sedavý spôsob života s minimom pohybovej aktivity a nezanedbateľnú rolu tiež hrajú genetické faktory. Aj preto majú cholesterol často zvýšený ľudia štíhli a zdravo sa stravujúci.

Dobrý alebo zlý?

Celková hladina cholesterolu už nie je pre lekárov taká dôležitá ako v minulosti, všímajú si najmä hodnoty dobrého (HDL) a zlého (LDL) cholesterolu. Ten dobrý má na stav cievneho systému pozitívny vplyv, ten zlý môže za zhoršenie priechodnosti a upchávanie ciev, keďže sa ukladá v ich stenách. Aterosklerotický plát sa z miesta svojho vzniku môže uvoľniť a spôsobiť srdcový infarkt či cievnu mozgovú príhodu. Zhoršená priechodnosť ciev vedie aj k nedokrvenosti dolných končatín, k poruchám erekcie a ďalším komplikáciám.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #stres #cholesterol #zlý cholesterol