Bolesť v krku? Pomôže aj Priessnitzov obklad

Ak vás trápi silná bolesť v krku, tu je zopár postupov, ako si možno rýchlo uľaviť.

07.12.2023 11:00
hrdlo, bolesť, prechladnutie, angína, chrípka Foto:
Ako na bolesť hrdla?
debata

Bolesť hrdla dokáže byť veľmi nepríjemná. Sprevádza angínu i ďalšie zápalové ochorenia typické pre zimné obdobie roka. Farmaceutka Jana Dubajová zo žilinskej lekárne Dr. Max ponúka zopár postupov, ako si uľaviť. Jednou z možností je takzvaný Priessnitzov obklad. Okolo krku obtočte mokrý studený uterák, ktorý obaľte suchým a nechajte pôsobiť.

Taktiež môžete použiť obklad z ovsa alebo ovsených vločiek, ktorý stačí nahriať a trochu navlhčiť. Zabaľte suroviny do vreckovky a priložte na bolestivé miesta.

Výborné sú podľa lekárničky aj teplé nápoje, pretože podporujú vylučovanie slín a tým zvlhčujú hrdlo. Pomôžu teplé bylinkové čaje, dobrou voľbou je lipa či šalvia. Teplé nápoje zvyšujú aj hladiny chemických látok, ktoré pôsobia utlmujúco na oblasti bolesti v mozgu.

Farmaceutka ďalej vysvetľuje, že cmúľanie ľadu alebo lízanie zmrzliny (odporúčajú sa ovocné drene, nie smotanové verzie) má chladivý efekt na zapálené tkanivá, znižuje opuch v hrdle a zmierňuje bolestivé signály vysielané nervovými zakončeniami. Na dezinfekciu hrdla možno použiť pastilky a kloktadlá z lekárne.

debata chyba
Viac na túto tému: #boľavé hrdlo #hrdlo