Čo všetko sa vám stane, ak nadmerne solíte. Trpieť budú aj obličky

Slováci prijímajú dvojnásobok denného odporúčaného množstva soli, ktorým je najviac päť gramov, čo znamená približne jednu čajovú lyžičku. Malé deti by mali denne skonzumovať len dva gramy soli. Rizikom pre zdravie je veľmi vysoký obsah soli v priemyselne vyrábaných potravinách ako konzervách či údeninách.

08.12.2023 07:00
soľ, soľnička Foto:
Soľnička na stôl nepatrí, ak to myslíte so znížením príjmu soli naozaj vážne.
debata (4)

Soľ sa právom považuje za najlepšie dochucovadlo, je však veľmi návyková, závislosť na nej sa vraj podobá cigaretovej či drogovej. Ak sa to s jej príjmom dlhodobo preháňa, zdravotné následky na seba nenechajú čakať a môžu byť aj veľmi vážne.

„Nadmerná konzumácia soli zvyšuje krvný tlak a tým aj riziko infarktu, mozgovej príhody a ochorení srdca,“ varuje Úrad verejného zdravotníctva SR. Zaťažujú sa aj obličky, čo môže viesť až k vzniku obličkového ochorenia či obličkových kameňov. Zvlášť ženy nepoteší informácia, že prílišný príjem soli je rizikový faktor vzniku osteoporózy. Na naplnenie dennej odporúčanej dávky pritom stačí skonzumovať len dva krajce chleba so šunkou… V skutočnosti však soli prijímame denne oveľa viac.

Ide to ľahko

Môže sa zdať, že zbaviť sa návyku na prehnane slanú chuť je rovnako ťažké, ako prestať fajčiť, avšak ide to prekvapujúco ľahko. Stačí len chcieť. „Príjem soli dokážete postupne a účinne znižovať pomocou niekoľkých relatívne jednoduchých krokov. Pri varení používajte menej soli a hotové jedlá už neprisáľajte. Soľničku radšej nedávajte na stôl,“ radí Úrad verejného zdravotníctva.

Chuťové poháriky si na menej slané jedlá zvyknú s radosťou a už zakrátko. Presolené jedlá vám potom začnú vyslovene prekážať, pretože zabíjajú pôvodnú chuť jedla. „Na dochucovanie si zvyknite namiesto soli používať korenie a bylinky,“ dávajú tip odborníci z úradu.

Obmedziť solenie je však len krokom číslo jedna. Nemenej dôležité je pozrieť sa na zúbok priemyselne vyrábaným potravinám. Práve z nich prijímame soli najviac. „Zvyčajne ide o údeniny, instantné jedlá, hotové omáčky a kečupy, slané oriešky a pochutiny,“ vymenúva Úrad verejného zdravotníctva. Ďalej sú to chipsy, syry, horčica…

A možno vás prekvapí informácia, že veľa soli môže obsahovať aj obyčajný chlieb, žemle či rožky. Rovnako tak sladké pečivo a rôzne sušienky. Obsah soli si môžete zistiť priamo v zložení potraviny, hoci nie vždy sa to dá, napríklad práve pri pečive. Pritom stačí len jedna žemľa posypaná soľou a už ste prijali maximálnu dennú dávku soli.

Soľ nad zlato? Áno, ale…

Základom soli je chlorid sodný. Sodík je v ľudskom organizme potrebný napríklad na udržiavanie optimálnej hladiny kyseliny chlorovodíkovej, ktorá zodpovedá za správne trávenie. Ďalej ho potrebujeme na prenos nervových vzruchov, reguláciu krvného tlaku či na udržiavanie rovnováhy tekutín v bunkách. Ak máme sodíka málo, prejaví sa to únavou, kŕčmi, nízkym tlakom. Nie je preto rozumné vzdať sa soli úplne. Je skutočne nad zlato, avšak len v tom správnom množstve.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #obličky #soľ #infarkt myokardu