Pokrok medicíny. Za deti vo vážnom stave už nemusí dýchať prístroj

V Národnom ústave detských chorôb (NÚDCH) v Bratislave pribudol nový prístroj na podporu dýchania. Pacientom v komplikovaných stavoch dokáže poskytnúť takzvanú neinvazívnu podporu dýchania, ktorá je ľahšie aplikovateľná a jemnejšia, ako keď už majú deti zaistené dýchacie cesty a dýcha za ne prístroj.

08.12.2023 05:30
molekula, molekuly, kyslík Foto:
Molekula kyslíka.
debata

„Nový prístroj dokáže zabezpečiť efektívnu podporu dýchania bez nutnosti intubácie. Dieťa tak nemá zaistené dýchacie cesty a môže pokračovať v liečbe na transplantačnej jednotke kostnej drene bez nutnosti prekladu na jednotku intenzívnej starostlivosti. Dokáže pomôcť deťom od narodenia až po dospelých pacientov, čo je ďalším veľkým benefitom," priblížil riaditeľ NÚDCH Peter Bartoň.

„Prístroj vyrába zohriaty zvlhčený vzduch obohatený kyslíkom, ktorý prúdením privádza k deťom, čo je pre dýchacie cesty šetrnejšie a tiež uľahčuje nadýchnutie. Vzduch sa dostáva deťom do nosa pomocou mäkkej hadičky. Doteraz sme deťom vedeli poskytnúť mierne zvlhčený kyslík, čo je tiež veľmi dôležitá pomoc, ale mnohé deti budú mať väčší úžitok zo sofistikovanejšej podpory, akú poskytuje nový prístroj. Želáme si, aby sa čo najmenej detí dostalo do stavu dychovej núdze a zároveň sme radi, že ak k tomu príde, budeme na tieto situácie lepšie pripravení," ozrejmil primár transplantačnej jednotky kostnej drene Kliniky detskej hematológie a onkológie Lekárskej fakulty Univerzity Komenského a NÚDCH Peter Švec. „Deťom tak šetrí sily a drží aj drobné dýchacie cesty otvorené, čím ich chráni pred kolapsom a zlepšuje očisťovanie dýchacích ciest," doplnil.

So zabezpečením prístroja v hodnote 8256 eur pomohla Nadácia Kvapka nádeje. Dôležitým kritériom pri rozhodovaní o podpore jeho obstarania bolo podľa správcu nadácie Michala Kaľavského relevantné zvýšenie kvality aj komfortu poskytovanej liečby. „Ide o mimoriadne dôležité faktory, ktoré výraznou mierou prispievajú k zvýšeniu úspešnosti liečby, ale aj k zlepšeniu osobného vnímania hospitalizácie a zníženiu psychickej záťaže pacientov," skonštatoval.

debata chyba
Viac na túto tému: #dýchacie cesty #dýchavičnosť #dýchanie #leukémia