Toto onkologické ochorenie ročne postihne 2 000 slovenských mužov. Dá sa mu pritom ľahko zabrániť

Ak sa ochorenie zistí ohraničené, bez postihnutia uzlín a metastáz, je vysoká šanca, že sa pacient úplne vylieči.

10.12.2023 05:30
doktor, pacient, urológ, úsmev, dobré správy Foto:
K lekárovi treba prísť včas.
debata

Karcinóm prostaty predstavuje v súčasnosti najčastejšiu urologickú malignitu u mužov. Vo viacerých, najmä západných a severských krajinách Európy, sa karcinóm prostaty dostáva na prvé miesto výskytu zhubných nádorov u mužov. Čo sa týka Slovenska, každý rok sa u nás diagnostikuje zhubný nádor prostaty asi u 2 000 mužov, čo ho zaraďuje na druhé až tretie miesto vo výskyte zhubných nádorov na Slovensku.

„Každý rok na Slovensku tomuto ochoreniu podľahne viac ako 600 mužov. Prognóza ochorenia závisí od štádia, v ktorom sa ochorenie diagnostikuje. Čím skôr sa ochorenie zistí, tým sú aj výsledky liečby lepšie. Pokiaľ sa ochorenie zistí ohraničené, len v prostate, bez postihnutia lymfatických uzlín a metastáz, je veľmi vysoká šanca, že sa pacient úplne vylieči,“ vysvetľuje primár urologického oddelenia Fakultnej nemocnice Agel Skalica Ľubomír Uherčík.

Priemerný vek, kedy sa táto diagnóza zistí, je 70 rokov. Za významné rizikové faktory sa považuje vek a rodinná anamnéza. K vedľajším rizikovým faktorom patria dietetické faktory (nadmerná konzumácia nasýtených tukov, červeného mäsa), fajčenie, ťažké kovy v pracovnom prostredí (kadmium). Jedným z najdôležitejších faktorov, ktoré ovplyvňujú úspešnosť liečby, je prevencia. „Prevencia v medicíne vo všeobecnosti znamená predchádzanie chorobám. Pri zhubnom nádore prostaty je to, samozrejme, preventívna prehliadka u urológa. Aj keď v tomto prípade hovoríme skôr o včasnom záchyte tohto ochorenia, kedy je vyliečiteľné,“ pokračuje vo vysvetľovaní Ľubomír Uherčík.

Vyšetrenia sa nebojte

Preventívna prehliadka sa začína rozhovorom s pacientom o jeho ťažkostiach a kvalite močenia. Nasleduje fyzikálne vyšetrenie – prehmatanie brucha, podbruška, driekovej oblasti a následne sa ultrazvukom vyšetria obličky, močový mechúr, prostata a spraví sa vyšetrenie krvi a moču. „Nasleduje to najobávanejšie vyšetrenie – vyšetrenie prostaty cez konečník. Cez konečník je prostata dobre dostupná a dá sa zhodnotiť jej veľkosť, konzistencia, bolestivosť, symetria, ohraničenie. Toto vyšetrenie nie je bolestivé, klient ho môže pociťovať skôr ako nejaký diskomfort,“ uisťuje bojazlivcov skúsený urológ.

Ochorenie sa vyskytuje len zriedka vo veku do 50 rokov. Preto prvá preventívna urologická prehliadka sa odporúča vo veku 50 rokov. Muži, ktorých otec alebo brat majú zhubný nádor prostaty, majú dva- až trikrát väčšie riziko vzniku tohto ochorenia, u nich sa odporúča prvá preventívna prehliadka vo veku 40 rokov.

debata chyba
Viac na túto tému: #rakovina prostaty #rakovina #urológ #prostata