Chris Evertovej sa vrátila rakovina vaječníkov

Legendárnej americkej tenistke Chris Evertovej opäť diagnostikovali rakovinu vaječníkov.

10.12.2023 10:00
Chris Evertova Foto:
Chris Evertovej sa vrátila rakovina.
debata

V januári tohto roka lekári tvrdili, že 18-násobná grandslamová šampiónka má najhoršie za sebou a na 90 percent sa jej rakovina nevráti. Chris Evertová, ktorá bojuje s vážnou chorobou od januára 2022, má z genetického hľadiska zvýšené riziko vzniku rakoviny. Pred troma rokmi zomrela na rovnakú diagnózu jej sestra Jeanne.

„Odkedy mi pred dvoma rokmi prvýkrát diagnostikovali rakovinu, o svojich skúsenostiach som rozprávala veľmi otvorene. Chcem vás všetkých informovať, že moja rakovina je späť. Samozrejme, už som o tejto diagnóze nikdy nechcela počuť, no mám šťastie, že som sa o nej dozvedela skoro,“ citovala ju agentúra DPA.

Šesťdesiatosemročná Evertová podstúpila operáciu, pri ktorej jej z oblasti panvy odstránili rakovinové bunky. Teraz ju čaká chemoterapia, pre ktorú vynechá komentátorskú účasť na januárovom Australian Open. Američanka však sľúbila, že na zvyšok grandslamovej sezóny bude pripravená. „Vyzývam každého, aby sa pozrel na svoju rodinnú históriu, včasné odhalenie zachraňuje životy. Počas sviatkov buďte za vaše zdravie vďační,“ apelovala na verejnosť.

Rodáčka z americkej Floridy bola hráčkou profitenisu v sedemdesiatych a osemdesiatych rokoch minulého storočia. Svetovou jednotkou bola dovedna 260 týždňov, dlhšie tam boli iba tri iné hráčky – Steffi Grafová, Martina Navrátilová a Serena Williamsová.

Rakovina vaječníkov je veľmi nebezpečná, ťažko sa lieči, ak sa na ňu príde neskoro. Prejavuje sa bolesťami v oblasti vaječníkov, bolesťou brucha a tráviacimi problémami či krvácaním z pošvy.

debata chyba
Viac na túto tému: #tenis #rakovina #rakovina vaječníkov #Chris Evertová