Skutočná superpotravina. Dodá vápnik i probiotiká, zníži cholesterol, posilní imunitu

Jogurt sa právom zaraďuje medzi superpotraviny, ktoré všestranne prospievajú ľudskému zdraviu. Cení sa najmä pre vysoký obsah probiotík, ktoré udržiavajú v poriadku tráviaci trakt či zvyšujú obranyschopnosť. Jeho zdravotné výhody sú však oveľa všestrannejšie.

14.12.2023 06:00
žena, kuchyňa, rozmýšľanie Foto:
Nepremýšľajte dlho, vyberte si z chladničky jogurt.
debata

Znižuje cholesterol

Vedci pred časom zistili, že známy africký kmeň Masajov konzumuje extrémne veľké množstvo mäsa a predsa nemajú jeho príslušníci vysoký cholesterol. Je to práve vďaka jogurtu. „Okrem mäsa strava Masajov zahŕňa veľké množstvo fermentovaných mliečnych výrobkov, aj jogurtu, a to až päť litrov denne. Probiotiká znižujú tvorbu žlčových kyselín, čím sa cholesterol menej vstrebáva zo zažívacieho traktu. Tento účinok sa najvýraznejšie prejavuje u ľudí s už zvýšeným cholesterolom,“ uvádzajú v knihe Superpotraviny (14 potravín, ktoré zmenia váš život) jej autori Steven H. Pratt a Kathy Matthewsová.

Obsahuje probiotiká i prebiotiká

Jogurt v sebe unikátne kombinuje pôsobenie probiotík a prebiotík. Prebiotiká, ako určite viete, podporujú rast a aktivitu probiotík, zdraviu prospešných baktérií v čreve. V jogurte sa nachádzajú prebiotiká známe ako fruktooligosacha­ridy.

Probiotiká majú všestranné účinky na zdravie, ktoré sa neobmedzujú len na črevo. Spomeňme aspoň niektoré: posilnenie imunity v boji proti infekciám, zníženie rizika alergie a atopického ekzému, tvorba látok podobných liekom na zníženie krvného tlaku či potláčanie kvasiniek v organizme, čo má pozitívny vplyv na prevenciu a liečbu gynekologických zápalov.

Podporuje zdravie tráviaceho traktu

Probiotiká obsiahnuté v jogurte chránia tráviaci trakt. Znižujú dokonca riziko rakoviny hrubého čreva. Ďalej pôsobia ako istá prevencia zápalových črevných ochorení. A ak ich už človek dostane, probiotiká podporujú liečbu choroby. „Probiotiká likvidujú baktériu Helicobacter pylori považovanú za jednu z hlavných príčin vredov a pravdepodobne rakoviny žalúdka,“ podotýkajú autori publikácie.

Efekt majú aj pri hnačke či užívaní antibiotík. „Probiotiká pri hnačke stimulujú imunitný systém, ktorý likviduje škodlivé baktérie a podporuje rast prospešných baktérií. Pomáhajú aj pri hnačke počas užívania antibiotík,“ približuje publikácia. Probiotiká lekári dnes už štandardne odporúčajú užívať, ak beriete antibiotiká, pretože pomáhajú obnovovať bakteriálne osídlenie čriev.

Je zdrojom vápnika

Vápnik potrebujú najmä naše kosti a zuby. Konzumácia jogurtov slúži ako prevencia rednutia kostí (osteoporóza). Vápnik je v našom tele bohato zastúpený minerál, ktorý potrebujeme aj na správnu funkciu srdca, nervov a svalov. Prispieva tiež k optimálnemu zrážaniu krvi. „Jeden hrnček jogurtu pritom obsahuje 414 miligramov vápnika – neuveriteľných 40 percent denného množstva,“ upozorňuje sa v knihe.

Dodáva bielkoviny

Jogurt je vynikajúcim zdrojom bielkovín, ktoré sú základným stavebným kameňom ľudského organizmu. Potrebujeme ich na obnovu tkanív či budovanie svalovej hmoty, sú nevyhnutné na dobrú činnosť mozgu či obranyschopnosti. Spaľovanie tukov a znižovanie nadváhy, to sú ďalšie pozitíva konzumácie bielkovín. Dospelý človek by mal denne prijať okolo dvoch gramov bielkovín na kilogram telesnej hmotnosti, aktívni športovci i viac.

Koľko jogurtu denne skonzumovať?

Päť litrov fermentovaných mliečnych výrobkov ako Masajovia síce denne určite neskonzumujete, ale aspoň jeden, či ešte lepšie dva tégliky si dajte bez debaty. Odporúča sa jesť biely neochutený jogurt, obsah tuku si vyberte podľa vlastných preferencií. Ochutiť si ho môžete napríklad medom či ovocím.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #črevá #probiotiká #jogurt #biely jogurt