Céčko, déčko, zinok… Aký výrobok kúpiť, ako ich užívať správne

Vitamíny C a D a minerál zinok hrajú kľúčovú rolu v podpore obranyschopnosti. Zvlášť v zime ich veľa ľudí užíva ako doplnky výživy. Aby však skutočne prospeli, treba vedieť, ako ich správne brať.

17.12.2023 06:00
vitamíny Foto:
Doplnky výživy treba užívať správne.
debata

Vitamín C

Na čo je dobrý: Posilňuje imunitu, zvyšuje činnosť bielych krviniek, ktoré ako súčasť obranyschopnosti bojujú proti votrelcom v podobe mikroorganizmov. Veľkú úlohu však céčko hrá aj pri hojení rán či udržiavaní zdravých kostí a zubov.

Ako ho užívať: „Vitamín C je vo vode rozpustný vitamín, čo znamená, že na rozdiel od v tukoch rozpustných vitamínov sa v organizme neuchováva a jeho nadbytok sa vylúči. Preto je vhodné užívať vo vode rozpustné vitamíny v menších, ale častejších dávkach. Vitamín C je najvhodnejšie užívať pri jedle alebo ráno, ihneď ako vstaneme a opätovne večer pred uložením sa na spánok,“ radí Slovenská lekárnická komora.

Dávkovanie: Práve kvôli tomu, že nadbytok céčka telo vylúči, je zbytočné užívať extrémne veľké dávky tohto vitamínu ako prevenciu či súčasť liečby, ak už ochoriete. „U dospelého človeka s normálnou stravou je málokedy potrebných viac ako sto miligramov denne, pri zvýšených nárokoch na organizmus (ochorenie, rekonvalescencia) je možné zvýšiť dávkovanie na 500 až 1000 miligramov denne,“ odporúča Slovenská lekárnická komora.

Prírodné zdroje: Céčko sa vo veľkom množstve nachádza v šípkach, nájdete ho aj v citrusových plodoch (pomaranče, citróny, grepy) či zelenine, najmä v paprike či v brokolici.

Vitamín D

Na čo je dobrý: Déčko má v podpore imunity veľký význam, je preukázané, že ľudia, ktorí žijú v oblastiach s nedostatkom slnečného svitu, majú vyššie riziko infekcií. Okrem toho je tento vitamín dôležitý aj pre stabilnú psychiku, mierni depresie či úzkosti.

Kedy ho užívať: „Vitamín D je možné užiť kedykoľvek počas dňa, či už počas jedla, alebo bez neho. Ide o vitamín rozpustný v tukoch, preto sú najvhodnejšie také formy, ktoré obsahujú vhodný tukový nosič,“ radí komora. Nosičom môže byť napríklad rybí olej alebo kokosový tuk. Chybu neurobíte, ak déčko skonzumujete zároveň s potravinami či jedlami, ktoré obsahujú tuk, napríklad jogurt, syry, oleje.

Dávkovanie: 1000 až 2000 IU denne. Opatrní musia byť pacienti užívajúci niektoré druhy močopudných liekov alebo kortikoidov.

Prírodné zdroje: Najvýznamnejším zdrojom je slnečné žiarenie, z potravy ho veľa nezískame, avšak istým zdrojom sú predsa len ryby ako losos, makrela, sleď či mliečne výrobky.

Zinok

Na čo je dobrý: Tento extrémne dôležitý minerál rovnako výdatne posilňuje imunitu. Potrebujeme ho na vývoj imunitných buniek i zvýšenie ich aktivity v čase choroby. Okrem toho zinok urýchľuje hojenie rán a má pozitívny vplyv na zrak, kosti či plodnosť.

Kedy ho užívať: „Prípravky s obsahom zinku je lepšie užívať s odstupom od jedla (pol hodiny pred alebo dve hodiny po ňom) a s odstupom od pitia kávy, aby sa predišlo zníženiu jeho vstrebávania. Zároveň je lepšie vyhnúť sa prípravkom s obsahom síranu zinočnatého, ktorý môže nalačno dráždiť žalúdok,“ popisuje Slovenská lekárnicka komora.

Dávkovanie: 10 – 25 miligramov denne.

Prírodné zdroje: Nájdeme ho v hovädzom mäse, strukovinách, obilninách, semenách či orechoch.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #imunita #vitamín C #zinok #vitamín D