Dostanú onkopacienti konečne liečbu na úrovni?

Na Slovensku má vzniknúť komplexné onkologické centrum. Národný onkologický ústav (NOÚ) pracuje na získaní potrebnej akreditácie. Centrum sa má následne zapojiť do európskej siete.

17.12.2023 11:00
rakovina, smútok, objatie, choroba, vlasy Foto:
Dostanú pacienti modernú liečbu podľa európskych štandardov?
debata (2)

Vznik centra má uľahčiť zavádzanie kvalitnej diagnostiky a liečby vrátane výskumu a klinických skúšaní. Súvisí to s európskym plánom vytvoriť a sieťovať komplexné onkologické centrá v rámci EÚ.

Na pôde NOÚ by malo vzniknúť národné komplexné onkologické centrum a následne by sa mala dobudovať sieť komplexných onkologických centier. „NOÚ stojí pred náročnou a ambicióznou úlohou byť lídrom a koordinátorom onkologickej tematiky na Slovensku, k čomu bude pristupovať s veľkou pokorou a zodpovednosťou," skonštatoval hlavný odborník rezortu pre odbor klinickej onkológie Michal Mego.

Riaditeľka NOI Mária Rečková poukázala na to, že etablované komplexné onkologické centrum na Slovensku v súčasnosti nie je. „Stojíme preto pred veľkou výzvou spojiť všetky relevantné zainteresované strany v rámci spoločnej diskusie s následnou realizáciou krokov vedúcich k vytvoreniu onkologických centier, ktoré úspešne pomáhajú onkologickým pacientom a dokážu s vysokokvalitnou a dostupnou zdravotnou starostlivosťou naplno integrovať excelentný výskum, vývoj a vzdelávanie,“ dodala.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #rakovina #onkológia #onkologické ochorenia