Dnes je nebezpečný deň, tento vážny zdravotný problém útočí najviac v pondelok

Práve dnes je rizikový deň, pondelok privedie do nemocníc najviac ľudí so srdcovým infarktom.

18.12.2023 06:00
žena, únava, stres, frustrácia Foto:
Začiatok nového pracovného týždňa teší asi málokoho.
debata

V Írsku a Severnom Írsku skúmali na viac ako desaťtisíc pacientoch hospitalizovaných v rokoch 2013 až 2018 s masívnym infarktom myokardu, ktorý deň v týždni sa im to stalo. Počet pondelkových infarktov bol až o 13 percent vyšší ako v iných dňoch. Výsledok vedcov možno ani veľmi neprekvapil, pretože rovnaký záver priniesla aj švédska štúdia urobená ešte nejaký čas predtým. Tá bola dokonca na 156 tisíc ľuďoch, čo už predstavuje slušnú vzorku.

Príčiny, prečo k infarktom dochádza najmä v pondelok, nie sú úplne zrejmé, aktuálna írska a severoírska štúdia ich priamo neskúmala. Avšak pondelkové útoky na srdce možno celkom logicky dať do súvislosti so začiatkom nového pracovného týždňa, ktorý je výrazným stresorom pre veľké percento ľudí. Po odpočinkovom víkende je tu znovu práca, do ktorej sa chce asi len málokomu.

Rolu hrá aj spánok

Rolu môžu hrať aj zmeny v spánku. Cez víkend si ľudia radi prispia, no v pondelok ráno musia znovu vstávať skoro do práce, niektorí dokonca veľmi skoro. Je dokázané, že nedostatočný či nekvalitný spánok prispieva k problémom so srdcom a cievami a zvyšuje riziko srdcového infarktu či náhlej cievnej mozgovej príhody.

„Našli sme silný štatistický vzťah medzi začiatkom pracovného týždňa a výskytom infarktu myokardu,“ povedal na portáli www.mirror.co.uk kardiológ Jack Laffan z belfastského Ústavu zdravotnej a sociálnej starostlivosti. Lekár Nilesh Samani k tomu dodal: „Teraz musíme zistiť, prečo sú niektoré dni pravdepodobnejšie ako iné. To by mohlo lekárom pomôcť porozumieť tomuto často smrteľnému stavu, aby sme mohli v budúcnosti zachrániť viac životov.“

Druhým najrizikovejším dňom sa ukázala byť nedeľa, čo môže súvisieť s tým, že veľa ľudí sa cíti psychicky zle už pred pondelkovým nástupom do práce. Tipnite si, ktorý deň bol z hľadiska infarktov najmenej rizikovým. Ťažko hádať príčinu, ale bol to štvrtok. Tak nedeľa, ako aj štvrtok však štatisticky neboli významne odlišné od iných dní. Výrazne vyčnieval len pondelok, a preto, dávajte si dnes pozor!

Infarkt sa viac vyskytuje v zime

Infarkt myokardu sa tiež viac vyskytuje v zime. V chlade sa sťahujú cievy a srdce musí pracovať usilovnejšie, aby zvládlo plniť v organizme svoje dôležité úlohy. Použije na to vzostup krvného tlaku, ktorý je ale rizikovým faktorom vzniku srdcového infarktu. Ľudia sa s týmto zdravotným problémom, samozrejme, stretávajú aj v ostatných častiach roka, pretože vysoký krvný tlak nie je jediná príčina infarktu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zima #mozgová mŕtvica #infarkt myokardu