E-cigarety môžu u mladých spôsobiť závislosť od nikotínu

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) vyzvala, aby sa s elektronickými cigaretami zaobchádzalo podobne ako s tabakom a zakázali sa všetky príchute.

18.12.2023 16:00
fajčenie, elektronická cigareta, Foto: ,
Od budúceho roka by na trhu mali byť voľne dostupné len elektronické cigarety, ktoré obsahujú najviac 20 miligramov nikotínu na mililiter náplne.
debata

WHO s odvolaním sa na štúdie uviedla, že neexistuje dostatočné množstvo dôkazov o tom, že e-cigarety pomáhajú fajčiarom prestať s fajčením. Podľa WHO tiež škodia zdraviu a predovšetkým u mladistvých osôb môžu spôsobiť závislosť od nikotínu, ak používajú výrobky, ktoré túto látku obsahujú.

Niektorí odborníci aj vlády považujú elektronické cigarety za kľúčový nástroj v obmedzovaní úmrtí a chorôb, ktoré zapríčiňuje fajčenie. Svetová organizácia však zdôraznila, že je potrebné prijať neodkladné opatrenia na ich kontrolu.

Podľa WHO používa e-cigarety viac tínedžerov vo veku 13 – 15 rokov než dospelých. Napomáha tomu tiež agresívny marketing zo strany firiem. „Deti sú navádzané na používanie elektronických cigariet a môžu sa stať závislými od nikotínu," povedal Tedros Adhanom Ghebreyesus, generálny riaditeľ WHO.

Svetová organizácia tiež vyzvala na zmeny vrátane zákazu všetkých aromatických látok, ako je napríklad mentol. Krajiny by tiež podľa nej mali pri elektronických cigaretách uplatňovať také opatrenia, ako na na kontrolu tabaku, vrátane vyšších daní a zákazu používania na verejných miestach.

debata chyba
Viac na túto tému: #nikotín #cigarety #elektronické cigarety #e-cigarety