Na Vianoce chorí? Často je to tak, tu sú príčiny. Pozrite si návod, ako si nepokaziť najkrajšie sviatky roka

Celý rok sa držíte a presne na Vianoce vás skolí chrípka či iné infekčné ochorenie, ktoré vám pokazí celé sviatky. Musíte zrušiť všetky plány a aktivity, na ktoré ste sa tak dlho tešili. Poznáte to tiež?

19.12.2023 06:00
chrípka, žena, choroba, nádcha, prechladnutie Foto:
Vianoce sú tu už o pár dní. Veľa ľudí si ich neužije v zdraví.
debata

Smola, poviete si, avšak ochorieť vo vianočnom čase nie je často dielom náhody, ale súhrou okolností, ktoré môžeme ovplyvniť len čiastočne. Prečítajte si, ktoré sú tie najčastejšie.

Práve na prelome rokov začínajú tradične silnieť infekčné ochorenia, určite máte vo svojom okolí veľa ľudí, ktorí práve ochoreli na covid či chrípku alebo sa s nimi dokonca „mordujete“ sami. Do obdobia častých infekcií ešte primiešajte predvianočný stres, vianočné večierky či besiedky v školách, pobyt v preplnených nákupných centrách, zvýšenú konzumáciu sladkého a častú predvianočnú depresiu. Toto všetko spolu vytvára veľmi výbušnú zmes, ktorá vás môže veľkou silou odhodiť do postele.

Predvianočný stres oslabuje

Hoci by predvianočné obdobie a Vianoce mali byť najkrajšou časťou roka plnou pokoja a radosti, je to často presne naopak. Zorganizovať Vianoce je náročná operácia, ktorá si vyžaduje veľa duševných a fyzických síl. To v čase, keď práve kvôli sviatkom pravdepodobne pracujete v zamestnaní viac ako zvyčajne. Veľa ľudí si musí pár dní voľna nadpracovať alebo sa koncom starého roka riešia uzávierky a dokončujú sa rôzne úlohy.

Výsledkom je nadmerné psychické vypätie a fyzické oslabenie. Stres zvyšuje produkciu stresového hormónu kortizolu, ktorý priamo poškodzuje schopnosť imunitného systému bojovať s votrelcami v podobe mikroorganizmov. Potom stačí, ak sa o vás len zľahka obtrie vírus či baktéria a na vianočnú pohodu môžete rovno zabudnúť.

Večierky a besiedky, semenisko baktérií Ďalším vinníkom vianočných infekcií bývajú spoločenské udalosti, ktoré sa práve koncom roka konajú v hojnom počte. Dospelí absolvujú vianočné večierky, deti v školách a škôlkach majú besiedky. Fyzický kontakt s druhými ľuďmi je užší. A to ani nehovoríme o preplnených nákupných centrách či vianočných trhoch, kde niečo chytíte raz-dva. V interiéroch sa v tomto období ľudia zdržujú oveľa viac ako vonku. Ak v nich nie je dostatočná vlhkosť, sliznice sa vysušujú, čo rovnako prispieva k oslabeniu imunity.

Predvianočná depresia

Nie je to nič nezvyčajného. Veľa ľudí cíti pred sviatkami smútok či úzkosť, pretože ich život sa nevyvíja smerom, ktorým by si želali ísť. Choroba v rodine, vlastné vážne ochorenie, strata blízkeho, nezhody v rodinách… Je toho veľa a duševnej rovnováhe nepridajú ani existenčné starosti.

V spoločnosti je však silný tlak na to, aby sa všetci pred Vianocami a počas nich cítili radostne a šťastne. Rozpor medzi realitou a tým, čo „by sa malo“, môže byť tak silný, že duševné problémy ešte viac prehĺbi. A nedobrý psychický stav znamená naštrbenú imunitu a ľahšie podľahnutie chorobám.

Imunita sladkosti „neľúbi“

Predvianočné obdobie patrí sladkému, vianočné pečivo je zvykom ochutnávať už teraz. Vedeli ste však, že nadmerný príjem cukru tiež oslabuje obranyschopnosť? Konzumácia jednoduchých cukrov, ktoré sú obsiahnuté v bežných sladkostiach a vianočnom pečive, znižuje až o polovicu schopnosť bielych krviniek pohlcovať mikroorganizmy, a to dokonca veľmi rýchlo po konzumácií sladkostí.

Ako sa vyhnúť vianočnej zdravotnej pohrome

Ak chcete mať tento rok zdravé sviatky, je dôležité tomuto cieľu podriadiť momentálne aktivity a správať sa maximálne obozretne, hoci – úspech to nezaručí. Do práce zrejme chodiť musíte, avšak ak sa to dá, snažte sa vyhýbať davom. Oželieť možno aj vianočný večierok v práci. Návštevy obchodných centier či vianočných trhov, kde je hlava na hlave, je lepšie vynechať alebo sa vyzbrojiť respirátorom. Jeho nosenie nie je žiadna hanba, ide predsa o vaše zdravie.

Infekčnú chorobu domov často prinesú deti, ktoré sú v predvianočnom čase v užšom kontakte, majú besiedky, rôzne výlety s triedou a podobne. Niektorí rodičia, ak sa napríklad chystajú cez sviatky na zahraničnú dovolenku a chcú zvýšiť šancu, že neprepadne, vezmú deti zo školy či škôlky asi týždeň pred Vianocami domov. Nie je to problém, deti v škole sa už neučia a učitelia voči tomu námietky mať pravdepodobne nebudú.

Ďalšou možnosťou, ako znížiť riziko infekcie pred Vianocami, je povzbudiť obranyschopnosť zdravou stravou a vhodnými doplnkami výživy, ako sú vitamíny C a D, zinok, selén, omega 3 mastné kyseliny, echinacea, propolis, betaglukány a podobne. Snažte sa tiež aspoň trochu relaxovať, hoci ťažko sa povie, ako urobí. Prajeme vám čo najzdravšie a najspokojnejšie Vianoce!

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #imunita #chrípka #Covid-19