Suché oči v zime? Takto ich zachránite

V chladnej časti roka je bežný aj pocit piesku či cudzieho telesa v oku.

20.12.2023 16:08
oči, kvapky, pálenie Foto:
So suchými očami sa nezmierte, problém riešte.
debata

Asi nikto nepochybuje, že najcennejším zmyslovým orgánom sú oči. Ich ochrana je počas letných dní samozrejmosťou, hoci aj zima predstavuje pre oči tiež veľkú záťaž. A hoci je slnka menej, UV žiarenie nemizne a jeho veľká časť sa odráža od zeme pokrytej snehom. Staráte sa dostatočne o svoj zrak s príchodom chladu a snehu? Ako si môžete chrániť oči v zime, kedy je denné svetlo viac tlmené?

Ak si zrak extrémne namáhate, môžete to pociťovať vo forme podráždenia, svrbenia a pálenia očí, bolesti hlavy, celkovej únavy a vyčerpania. Očiam dávajú zabrať uzavreté vykúrené priestory, prechody zo studeného do teplého prostredia i práca s počítačom. Počas zimy nie sú oči len suché, ale aj začervenané a podráždené.

Pomôžu slnečné okuliare

V zime si treba zrak chrániť rovnakým spôsobom ako vlete, najmä keď je počasie slnečné a obloha jasná. Vtedy by sme mali určite siahnuť po slnečných okuliaroch. Kvalitné sú tie, ktoré dokážu zachytiť 99 až 100% UV žiarenia. Ich nosením zabraňujeme vzniku takzvanej snežnej slepoty, ktorá výrazne dráždi oči apoškodzuje spojovku, radí Adriána Fechová farmaceutka zo sabinovskej lekárne Dr. Max.

Pocitu suchých očí v priestoroch, ktoré sú počas zimy vykurované, sa dá tiež predísť. Riešením je v miestnostiach používať zvlhčovače vzduchu. Niekomu postačí aj domáci trik, a to ukladanie mokrých uterákov na radiátory. Príčinou vzniku suchých očí je rýchlejšie odparovanie sa sĺz, hlavne v miestnostiach, ktoré sú vykurované.

Máte pocit, ako keby ste mali voku piesok alebo cudzie teleso? Jednoduchý a účinný spôsob, ako odstrániť tieto problémy, je okrem už spomínaných rád tiež používanie zvlhčujúcich očných prípravkov.

Umelé slzy a gélové kvapky

Ľudia s miernymi až strednými príznakmi by si mali niekoľkokrát denne prekvapkať oči takzvanými umelými slzami. Ide o zvlhčujúce očné kvapky s ochranným a dezinfekčným účinkom. Ak vás trápia závažnejšie príznaky dlhšie a kvapková forma prinesie úľavu len na krátky čas, sú na trhu k dispozícii gélové kvapky.

Ide o špeciálne vyvinuté prípravky s vyššou viskozitou (väzkosťou) v porovnaní s bežnými kvapkami. Na povrchu oka ostávajú dlhšie a pre týchto pacientov sú komfortnejšie. Pri pretrvávajúcich problémoch lekári veľmi často odporúčajú doplnkové použitie očnej masti na noc, pretože počas spánku je produkované menšie množstvo slznej tekutiny, hovorí Adriána Fechová z lekárne Dr. Max.

Okuliare alebo šošovky?

Extrémne striedanie teplôt vonku a vnútri a zvýšená vlhkosť vzduchu ukazujú jednoznačne v prospech nosenia kontaktných šošoviek. Zimu je vtedy možné užiť si bez akýchkoľvek obmedzení.

Nositelia kontaktných šošoviek sa môžu obávať nízkych teplôt pod nulou. Ako však vysvetľuje odborníčka z Dr. Max, teplota šošovky sa prispôsobuje teplote tela a k jej zamrznutiu určite nedôjde. Veterné počasie a už vyššie spomínaný nedostatok sĺz môžu oči podráždiť a viesť k nadmernému slzeniu. Nositelia šošoviek by mali používať umelé slzy, ale bez konzervačných látok. Tie zvlhčia sliznicu oka a zvýšia komfort pri ich nosení.

Okuliare sa počas zimy neustále rosia a po príchode do miestnosti cez ne človek nevidí absolútne nič. Trvá určitý čas, kým sa teploty vyrovnajú a očistené sklá ostanú naozaj priehľadné. Obmedzujú aj milovníkov zimných športov tým, že pod prilbou tlačia, zahmlievajú sa a nie sú prispôsobené rýchlej jazde. Výber je však výlučne vo vašich rukách.

debata chyba
Viac na túto tému: #oko #oči #zima