Zlatá žila nie je vhodný darček. Čomu sa cez sviatky vyhnúť pri hemoroidoch

Počas vianočného obdobia častejšie konzumujeme nezdravé jedlá vrátane údených pochúťok či vyprážaných jedál. Nevyhýbame sa ani potravinám bohatým na sacharidy a rafinovanému cukru.

21.12.2023 10:00
dobré zdravnie, hemoroidy, Foto:
Hemoroidy sú teda chorobne rozšírené žily v oblasti konečníka.
debata (1)

„Konzumácia veľkého množstva rafinovaných cukrov v kombinácii so zníženou pohybovou aktivitou môže spôsobiť zápchu a problémy s črevami a to môže mať za následok zapálenie žíl v análnom zvierači a zhoršenie hemoroidov,“ upozorňuje gastroenterológ MUDr. Radovan Juríček.

Hemoroidy patria k najrozšírenejším civilizačným ochoreniam 21. storočia. Postihujú vysoké percento ľudí. ,Hemoroidy sú chronické, pomaly postupujúce ochorenie, ktoré v istom období môže byť úplne bezpríznakové, resp. môže mať menej obťažujúce príznaky. Veľmi bolestivý je však tzv. akútny hemoroidálny atak, veľmi nepríjemné štádium hemoroidov sprevádzané zápalom, silným krvácaním, hnisaním ako následkom infekcie a bolesťami,“ zdôrazňuje MUDr. Radovan Juríček. Jasná príčina vzniku hemoroidov nie je známa. Predpokladá sa, že jedným z dôvodov vzniku je aj nevhodný životný štýl v zmysle nedostatku pohybu, stravy chudobnej na vlákninu a tekutín. K tomuto análnemu diskomfortu výrazne prispieva aj konzumácia nezdravého jedla bohatého na nasýtené tuky a chudobného na živiny a vlákninu.

Biele namiesto červeného. Ale nie víno

Pri hemoroidoch je potrebné uprednostňovať stravu bohatú na vlákninu. Napríklad začať ráno miskou ovsených vločiek alebo nakrájaným ovocím a zeleninou. Varenú stravu je vhodné dopĺňať aj pohánkovými, jačmennými a ovsenými kašami. Z mäsa uprednostnite radšej biele ako červené. Je vhodné konzumovať chudé mäso (kuracie, morčacie, králičie). Zo zeleniny sú vhodné napríklad brokolica, kapusta, kel a strukoviny, červená repa, mrkva, tekvica, zeleninové polievky.

Hemoroidom neprospievajú ani korenené či pikantné jedlá. Zo svojho jedálneho lístka by ste ich mali úplne odstrániť alebo aspoň obmedziť na minimum. Čo sa týka spôsobov prípravy jedál, vhodné je varenie, dusenie či grilovanie. Vyprážanie sa neodporúča, pretože po vyprážaných jedlách je stolica tvrdšia a je ťažšie ju vytlačiť.

Liečbu hemoroidov napomáha aj konzumácia orieškov a semienok (vlašské orechy, mandle, slnečnicové a ľanové semienka). Odporúča sa dodržiavať pravidelný pitný režim (približne 1,5 – 2,5 litra vody denne). Vláknina a dostatočný pitný režim zabezpečia mäkkú stolicu, ktorá hemoroidy nedráždi. Pozor, často je problémom to, že ľudia začnú vo veľkom konzumovať vlákninu, ale dostatočne nepijú. To ich „zapečie“ ešte väčšmi.

Stavte na prevenciu účinnými látkami

Liečba hemoroidov pozostáva nielen z úpravy stravovacích návykov, ale aj používania krémov, čapíkov a tabliet, ktoré upokojujú podráždené miesta a zmenšujú zápal. Mimo domu sú dobrou náhradou vlhčené obrúsky určené vyslovene na intímnu hygienu v análnej oblasti. Odporúča sa ich dokonca používať aj namiesto toaletného papiera, keďže ten nie je šetrný k citlivej sliznici konečníka s hemoroidmi. V lekárňach sú dostupné vlhčené obrúsky s extraktom z listnatca pichľavého (Ruscus acuelatus), ktorý napriek svojmu názvu pomáha v prípade hemoroidov vďaka svojmu adstrigentnému (cievy sťahujúcemu) účinku.

Komplexnú starostlivosť ponúkajú voľnopredajné lieky s liečivými látkami tribenozid a lidokaín hydrochlorid. Kombinácia liečiv uľavuje od bolesti, svrbenia a pálenia, zmierňuje zápal a tonizuje cievnu stenu. Lidokaín je známe lokálne anestetikum, tribenozid pomáha regenerovať tkanivo potlačením zápalu a zlepšovaním vlastností cievnej steny. Na trhu sú dostupné rôzne voľnopredajné lieky vo forme čapíkov a krémov; krém je obyčajne vhodnejší v prípade vonkajších hemoroidov na natieranie okolia análneho otvoru, naopak, čapíky sú určené predovšetkým na vnútorné hemoroidy. Ľudia trpiaci hemoroidmi majú na výber z množstva produktov, napríklad rektálny krém a čapíky Procto-Glyvenol, Preparation H, Rectovenal acute, Avenoc a iné.

Zásady správnej hygieny pri hemoroidoch

Gastroenterológ MUDr. Radovan Juríček odporúča okrem zmeny stravovacích návykov aj tieto zásady správnej análnej hygieny:

  • Konečník utierať šetrne, len mäkkým bielym toaletným papierom bez parfumácie a nápisov.
  • Konečník sa snažte udržiavať vždy v čistote a suchu. Po každej stolici by ste sa mali osprchovať alebo použiť bidet. Aj keď sa po stolici utriete toaletným papierom, utriete najčastejšie iba hladkú plochu a stolica zostáva v záhyboch análneho otvoru. Sprcha či bidet vymyje kompletne všetko. Precízna hygiena patrí k najdôležitejším pravidlám prevencie hemoroidov.
  • Nosiť bavlnenú spodnú bielizeň, čiže priedušný a savý materiál (prevencia zaparenín).
  • Prať spodnú bielizeň minimálne pri 60 stupňoch Celzia, optimálne aj žehliť.
  • Pri fekálnej inkontinencii (čo býva tiež súčasť vysunutých žíl pri hemoroidoch) nosiť vymeniteľné slipové vložky a riešiť problém s odborníkom.
  • Počas periódy u žien s akútnymi hemoroidmi a zapáleným konečníkom často vymieňať intímne pomôcky, lepšou voľbou je tampón či menštruačný kalíšok.
  • V prípade, že nie je možné umyť sa, používať vlhčený toaletný papier, resp. vlhčené obrúsky s účinnými látkami pozitívne vplývajúcimi na hemoroidy (Procto-Glyvenol, Fyto Hemoral…).
  • Vyhnúť sa zadržiavaniu stolice, odkladaniu vyprázdňovania či dlhému sedeniu na toalete.
  • Ak nekrvácate, spávajte bez spodnej časti pyžama, v prípade žien v nočnej košeli bez nohavičiek.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #hemoroidy #kŕčové žily #konečník #zlatá žila