Takto sa ohlási pľúcna embólia. Pozor si dajte najmä na tento príznak, ak si ho nevšimnete, následky môžu byť fatálne

Pľúcna embólia vás môže zabiť, ide o čas, nemá zmysel otáľať a dúfať, že zdravotné problémy prejdú samy.

21.12.2023 06:00
antibiotiká, liečba, pacient, nemocnica,... Foto:
Lieky treba niekedy podať do žily.
debata

Pľúcna embólia je obávanou zdravotnou komplikáciou, ktorá môže skončiť až úmrtím postihnutého. Ako vzniká? „Krv v žilách prúdi smerom do srdca. Ak sa v niektorej zo žíl nachádza krvná zrazenina, môže sa uvoľniť – vtedy sa nazýva embolus. Vzhľadom na anatomické pomery sa embolus dostáva zo žíl do srdca a následne ho srdce pretlačí do pľúcnych tepien,“ popisuje na sociálnych sieťach združenie Slovenský pacient, ktorého cieľom je vzdelávať v oblasti zdravia.

V dôsledku upchatia tepny sa prejavia príznaky, ktoré by mali viesť k okamžitému vyšetreniu u lekára. K najčastejším prejavom pľúcnej embólie patria podľa Slovenského pacienta ťažkosti s dýchaním, vykašliavanie krvi, rýchly pulz, nízky tlak, kašeľ, pichanie na hrudníku a potenie. Bolesť na hrudníku sa zhoršuje pri nádychu či kašli. Podobne môže vyzerať aj srdcový infarkt, je preto dôležité čím skôr určiť správnu diagnózu a začať s liečbou.

Niektorí ľudia majú ako jediný alebo najvýraznejší príznak silnú a časom sa stupňujúcu bolesť chrbta, pričom ich ani nenapadne, že by mohlo ísť práve o embóliu a lekára navštívia, až keď je bolesť neznesiteľná. Je lokalizovaná v oblasti medzi lopatkami a odtiaľ môže vystreľovať do celého chrbta.

Prečo vzniká

Krvná zrazenina môže vzniknúť napríklad v dôsledku dlhého sedenia (typicky počas dlhej cesty autobusom či lietadlom) či ležania najčastejšie po úrazoch, operáciách alebo v dôsledku zlého zdravotného stavu. Slovenský pacient ako ďalšie rizikové faktory uvádza „útlak žíl napríklad podkolienkami s úzkym lemom, slabý príjem tekutín, vrodené stavy, pri ktorých má krv sklon k zrážaniu, hormonálnu antikoncepciu či tehotenstvo.“

Pľúcnu embóliu možno diagnostikovať z krvi, kde sa zvyšuje hladina látok zvaných D-diméry. Ak je ich hodnota vysoká, môže ísť práve o pľúcnu embóliu.

Pľúcna embólia patrí na urgentný príjem do nemocnice. Ak sa cítite veľmi zle, vynechajte praktického lekára a volajte si hneď záchranku, ide o čas. Nie všetky prípady embólie sú však dramatické, príznaky môžu byť i nenápadné, to podľa rozsahu postihnutia. Niektorí ľudia s menej výraznými prejavmi lekára ani nevyhľadajú, domnievajú sa, že to prejde samo. Aj tieto prípady si však vyžadujú ošetrenie odborníkom, pretože v budúcnosti by už mohlo ísť o embóliu veľkého rozsahu.

Ako sa pľúcna embólia rieši? Užívajú sa lieky proti zrážaniu krvi a ak je stav vážny, možno ich podať do žily. Len v niektorých prípadoch sa pristupuje k chirurgickému odstráneniu krvnj zrazeniny.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pľúcna embólia #mozgová mŕtvica #embólia #infarkt myokardu