Na covid sú naďalej dostupné lieky Paxlovid a Veklury

Pre pacientov s Covidom-19 sú okrem vakcín k dispozícii aj účinné lieky.

21.12.2023 05:00
covid DNA Foto:
Covid sa stáva bežnou infekciou.
debata (1)

„Lieky Paxlovid a Veklury sú momentálne k dispozícii v dostatočných zásobách skladov u držiteľov povolení na veľkodistribúciu liekov. V súčasnosti je indikovaná liečba pre rizikové prípady, keďže je diametrálne odlišná situácia, ako bola v roku 2020," uviedli z rezortu zdravotníctva.

Merateľná hodnota protilátok v populácii je podľa neho dostatočne vysoká na relatívne ľahké prekonanie Covidu-19. Úmrtnosť je podľa ministerstva približne desaťnásobne nižšia vďaka dobre vyvinutej imunite. Rezort skonštatoval, že sa zlepšuje každou ďalšou dodatočnou očkovacou dávkou a každým novým prekonaním ochorenia. V prípade, ak je vysoko riziková osoba zaočkovaná a počas ochorenia je včas nasadená liečba, úspešnosť prekonania ochorenia je podľa neho prakticky stopercentná.

Rezort predpokladá, že tohtoročná zima nebude predstavovať nápor na slovenský zdravotnícky systém v súvislosti s výskytom ochorenia. Priblížil, že v populácii sa vyvinula dostatočná kolektívna imunita. O zavedení celoplošných opatrení neuvažuje. „SR rovnako ako iné krajiny začala postupy okolo covidu zjednocovať s prístupom k iným akútnym respiračným ochoreniam, a teda začleňovať ho do štandardizovaných procesov sledovania vývoja akútnych respiračných ochorení," dodal.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Covid-19 #Paxlovid